'Vooronderzoek naar Strauss-Kahn vanwege fraude'

Even leek de lijdensweg van Dominique Strauss-Kahn ten einde. Maar 'DSK' en Justitie botsen opnieuw. Het Franse parket heeft op 28 juli van dit jaar een vooronderzoek geopend naar DSK. Dat bracht de Franse nieuwszender France Inter vrijdag naar buiten.

Dominique Strauss-Kahn verlaat de rechtbank in Lille. Beeld ap
Dominique Strauss-Kahn verlaat de rechtbank in Lille.Beeld ap

Ditmaal ligt de oud topman van het IMF niet onder vuur vanwege de praktijken in zijn slaapkamer, maar vanwege oplichting en vennootschapsfraude. Dit zou gebeurd zijn toen hij nog aan het hoofd stond van de - inmiddels failliete - investeringsmaatschappij LSK. Aanleiding voor het vooronderzoek was een klacht van bankier Jean-Francoit Ott, die niks van zijn investering van 500 duizend euro terugzag. Inmiddels zou er een tweede klacht binnen zijn gekomen, van een Macedonische ex-bankier. Onduidelijk is hoeveel hij investeerde.

LSK ging in november 2014 failliet en liet een schuld van 100 miljoen euro achter, verdeeld over 156 schuldeisers van verschillende nationaliteiten. DSK verliet het bedrijf een aantal weken voor het faillissement, oprichter Thierry Leyne pleegde drie dagen na het vertrek van Strauss-Kahn zelfmoord. Volgens bronnen wilde Strauss-Kahn een hedge fund van het bedrijf maken.

Ook voor de komst van DSK, in mei 2013, ging het niet goed met de investeringsmaatschappij; het bedrijf zou in 2013 al een schuld van 13 miljoen euro hebben gehad. Volgens France Inter zou LSK de investeringen hebben gebruikt om de schulden af te betalen, niet om te beleggen. Er zouden door verschillende bankiers investeringen tot vijf miljoen euro zijn gedaan.

Het onderzoek van het Franse parket richt zich nu voornamelijk op de vraag hoe de 100 miljoen euro konden verdwijnen, en wat de rol van DSK hierbij was.

DSK trad in 2011 af als topman van het IMF, nadat hij in opspraak raakte toen een een kamermeisje in New York hem beschuldigde van verkrachting. In de strafzaak die volgde, werd hij uiteindelijk vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het is nog niet bekend of Strauss-Kahn opnieuw wordt aangeklaagd.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden