Voorman van niet gebouwde Westermoskee gearresteerd

Üzeyir Kabaktepe, voormalig voorman van de nooit gebouwde Amsterdamse Westermoskee, is aangehouden op verdenking van verduistering en witwassen. Bij hem thuis zijn vuurwapens in beslag genomen....

Kabaktepe (40) was net van vakantie uit Turkije teruggekeerd toen hij woensdagochtend door de politie van zijn bed werd gelicht. De arrestatie en de vondst van een aantal vuurwapens werden gistermiddag door het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Behalve de drie woningen van Kabaktepe werd zijn kantoor doorzocht, waar zich tot voor kort het hoofdkwartier bevond van de Turkse religieuze organisatie Milli Görüs. Kabaktepe was jarenlang, tot vorig jaar, bestuurslid van Milli Görüs en gold samen met de gewezen woordvoerder, Haci Karacaer, als het ‘liberale gezicht’ van de conservatieve moslimvereniging.

Pas dit jaar werd bekend dat beiden tot in detail op de hoogte waren van de illegale inzamelingen tot 2002 in onder meer de Amsterdamse Aya Sofia-moskee van Milli Görüs. Kabaktepe wordt door enkele gedupeerden ervan beschuldigd persoonlijk betrokken te zijn geweest bij de fondsenwerving.

Kabaktepe was de vertrouwenspersoon van de gemeente Amsterdam en Het Oosten, de woningcoöperatie annex projectontwikkelaar die voor Milli Görüs de Westermoskee zou bouwen. De moskee is er niet gekomen, als gevolg van interne strijd bij Milli Görüs, en de betrokkenheid bij de zwendel met islamitische beleggingen waarmee vele tienduizenden Turken hun inleg hebben verloren.

In kleine kring verzekerde zakenman Kabaktepe tot voor kort dat de gemeente Amsterdam en Het Oosten onverminderd vertrouwen in hem hadden ondanks het echec met de Westermoskee. Hij liet doorschemeren dat hij samen met de Turkse autoriteiten en Het Oosten bezig was aan een doorstart van de Westermoskee. Het zou gaan om een liberaal islamitisch centrum, los van Milli Görüs. Op het braakliggende bouwterrein in stadsdeel De Baarsjes worden nu trapveldjes voor de jeugd ingericht in afwachting van de processen waarmee Milli Görüs en Het Oosten proberen van elkaar af te komen.

Ook in Ankara – aldus bekenden van Kabaktepe – heeft hij contacten in de hoogste regeringskringen. Ooit stond hij op de loonlijst van Kombassan, een Turks conglomeraat dat eveneens betrokken is bij de fraude met islamitische fondsen. In Nederland exploiteerde hij een chartermaatschappij en een inmiddels failliet reisbureau.

Uit de verklaring van het OM blijkt dat zijn aanhouding een gevolg is van de aangifte die in februari tegen hem is gedaan door functionarissen van Milli Görüs. De organisatie is enig aandeelhouder van de vennootschap Manderen en meent dat Kabaktepe als directeur de zaak heeft geflest.

Advocaat Deniz Köker namens Milli Görüs: ‘Er is aantoonbaar 1,3 miljoen euro verdwenen, dat is overgemaakt naar bedrijven die eigendom zijn van Kabaktepe. Het is vermoedelijk meer, maar hij heeft nog steeds niet de kasboeken overlegd. In maart en april beweerde hij plotseling dat die kasboeken bij hem zouden zijn gestolen. Maar welke dieven hebben interesse in een boekhouding?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden