Voorman uit eigen nest wil zichtbare bond

De jonge Maurice Limmen staat voor de lastige opgave anno 2014 het belang van de vakbond duidelijk te maken.

De nieuwe aanvoerder van het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) is in vele opzichten de tegenpool van zijn voorganger. Maurice Limmen komt uit de eigen gelederen. Hij is er sinds 2000 bestuurder; zijn voorganger kwam van buiten zonder enige vakbondservaring. Limmen is met 41 jaar jong, vergeleken met Jaap Smit, die op zijn 53ste bij de christelijke vakcentrale aantrad. Tot slot is Limmen snel benoemd: nog geen maand geleden maakte Smit bekend op te stappen - drie jaar eerder werd Smit zelf pas na een zoektocht van tien maanden gevonden.


Met Limmen lijkt het CNV vooral te kiezen voor continuïteit. Na tien jaar bij de Dienstenbond trad hij in 2010 aan als vicevoorzitter van de vakcentrale. In de acht jaar daarvoor zat hij voor het CDA ook in de gemeenteraad van Amsterdam, de laatste jaren als fractievoorzitter.


In zijn 'Amsterdamse tijd' beleefde Limmen zijn finest hour. Niet op de barricaden voor de arbeider, maar als voorzitter van de enquêtecommissie van de gemeenteraad die het debacle onderzocht met de Noord-Zuidlijn, de nieuwe, veel te dure en vertraagde metro van Amsterdam.


Limmen viel op door zijn kritische verhoren van (voormalige) burgemeesters, wethouders en ministers. Hij verbaasde zich over het amateuristische niveau van de organisatie. Vooral de politiek kreeg ervan langs omdat die de financiële en technische realiteit naar het tweede plan verdrong. 'De politieke wens om de lijn aan te leggen is steeds bepalend geweest', concludeerde Limmen.


In 2010 boog Limmen zich over nog een politiek debacle: hij zat in de commissie die de nederlaag onderzocht van het CDA bij de landelijke verkiezingen.


De voormalige jurist arbeidsrecht en sociaal verzekeringsrecht erft een vakcentrale die in een existentiële crisis verkeert. De belangstelling van werknemers voor het vakbondslidmaatschap neemt zienderogen af, de politiek laat zijn oren steeds minder hangen naar de bonden en binnen de centrale rommelt het. Vorig jaar traden de Algemene Christelijke Politiebond (ACP) en de kleinere Algemeen Christelijke Organisatie van Militairen (ACOM) uit de centrale. Daarbij raakte het CNV 36 duizend van zijn 340 duizend leden kwijt.


Limmen wil een vakbeweging die beter zichtbaar is. 'Soms zie je dat we zelf schouderophalend doen over wat we bereikt hebben. Dat moet niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden