Voorman FNV Bouw weg om afpersing

De voorzitter van FNV Bouw Willem Linders (53) is twee weken na zijn benoeming alweer opgestapt. Hij moet donderdag voor de strafrechter verschijnen wegens poging tot afpersing van een 79-jarige vrouw uit zijn woonplaats Veghel. De vakbond is not amused dat Linders het strafproces zo lang heeft verzwegen.

VEGHEL - 'Betreurenswaardig', zei woordvoerder Hans Walthie van FNV Bouw. 'Hij heeft het niet verteld toen hij twee weken geleden door de bondsraad werd verkozen. Als we het geweten hadden, was hij niet benoemd. Pas afgelopen donderdag is het ter sprake gekomen.'


Ook FNV in Beweging is 'onaangenaam verrast' door het vertrek van de nieuwe bouwvoorzitter. Bij de FNV is geen plaats voor bestuurders die ernstige strafbare feiten hebben gepleegd, onderstreepte voorzitter Ton Heerts. 'De FNV staat voor integer bestuur. Ik zie hierin aanleiding om met alle aangesloten bonden een gesprek te voeren over de procedures en screening van personen bij bestuursverkiezingen.'


Twee weken geleden won Linders in de bondsraad de voorzittersverkiezing van Wim van den Burg, de oud-voorman van de militaire vakbond AFMP, die door het bestuur was voorgedragen. 'Als dé belangenbehartiger van werknemers in deze geteisterde sector wil ik banen, arbeidsplaatsen en werk. Gecombineerd met fatsoen en respect', zei Lindersbij die gelegenheid.


Toen moet hij al geweten hebben dat hij enkele weken later voor de rechter moest verschijnen. Het Openbaar Ministerie verstuurt doorgaans zes weken voor de rechtszitting een dagvaarding naar de verdachte. Het OM bevestigde zaterdag dat Linders donderdag in Den Bosch terechtstaat wegens 'poging tot afpersing, meermalen gepleegd'. Wellicht heeft Linders gehoopt dat de rechtszaak buiten de publiciteit zou kunnen blijven, of dat hij de zaak nog zou kunnen schikken. Maar toen afgelopen week bij het Brabants Dagblad anonieme tips over de afpersingszaak binnenkwamen, heeft hij eieren voor zijn geld gekozen. 'Wegens privéomstandigheden ziet Willem Linders zich gedwongen af te treden als voorzitter van FNV Bouw', luidde het vage persbericht van de vakbond vrijdag. De dag ervoor had hij de werkelijke reden kenbaar gemaakt.


De afgetreden vakbondsvoorzitter is eind juni opgepakt en verhoord door de politie voor het versturen van drie dreigbrieven aan een 79-jarige vrouw, met het doel geld van haar los te krijgen. 'Ik heb iets totaal verachtelijks gedaan en weet zelf niet waarom', zei hij zaterdag in het Brabants Dagblad. 'Dat wat ik gedaan heb, is het tegenovergestelde van wie ik eigenlijk ben. Ik heb geen verklaring en ben bereid de straf te ondergaan die mij wordt opgelegd.' Tegen de lokale nieuwssite Kliknieuws zei Linders niet te weten waarom hij het gedaan heeft: 'Het past niet bij me. Zo ben ik niet.'


Ook in Veghel kwam het nieuws als een verrassing. 'Het was een opsteker toen hij voorzitter van FNV Bouw werd, en nu dit', zegt gemeenteraadslid Len de Groot van Partij Oerlemans, een afsplitsing van de SP.


Linders, getrouwd en vader van negen (volwassen) kinderen, was politiek actief in Veghel. Hij was van 2001 tot 2010 fractievoorzitter van eerst Leefbaar Veghel en later Gemeentebelangveghel. Hij noemde zich vaak 'de luis in de pels' van de Veghelse politiek.


Linders was niet bereikbaar voor commentaar.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden