Voormalige Oost-Duitse communisten zijn na tien jaar salonfähig

Jarenlang golden de ex-communisten uit Oost-Duitsland in de Duitse politiek als onaanraakbaar. Maar tien jaar na de Duitse eenwording begint dat te veranderen....

Van onze correspondent Philippe Remarque

Een 'historische zonde' noemden de Berlijnse christen-democraten de rood-rode samenwerking tussen de SPD en de PDS. De CDU bestrijdt de kleine PDS al jarenlang met verve. Maar het protest van rechts kan de politieke rehabilitatie van de ex-communisten niet stuiten. Onlangs at bondskanselier Schröder in de hoofdstad zelfs kalfslever 'Berliner Art' met de vertrekkende partijvoorzitter van de PDS, Lothar Bisky.

Schröder stelt dat het tien jaar na de hereniging niet meer dan normaal is met een politieke partij om te gaan die is toegestaan en door veel kiezers in het oosten wordt gekozen. Maar er zit zeker ook politieke berekening achter zijn toenadering. De PDS blijkt een blijvende aantrekkingskracht te hebben op kiezers in het oosten, die ontevreden zijn met hun nieuwe kapitalistische vaderland. In een deelstaat als Saksen zijn de ex-communisten zelfs twee keer zo groot als de SPD van Schröder.

Waar de sociaal-democraten nog steeds moeite hebben wortel te schieten, heeft de PDS zich gevestigd als sterke regionale partij, zij het eentje die op zoek is naar bondgenoten in de landelijke politiek. Een commentator van de Süddeutsche Zeitung suggereerde dat de PDS zich door goede betrekkingen met Schröders SPD zou kunnen ontwikkelen tot een 'CSU van het oosten'.

Wat de Beierse zusterpartij voor de CDU betekent, een iets radicalere variant van de christen-democratie die zich beperkt tot de regio, dat zou de PDS in Oost-Duitsland ook voor de SPD kunnen betekenen.

In ieder geval is het een feit dat Schröder de PDS nodig heeft, wil hij de CDU kunnen verslaan in belangrijke oostelijke deelstaten als Saksen en Thüringen. In andere deelstaten regeren de sociaal-democraten al in coalitie met de ex-communisten (Mecklenburg-Vorpommern) of met hun gedoogsteun (Saksen-Anhalt).

De PDS zelf is rijp voor een dergelijke samenwerking, zo bleek vorig weekeinde op een partijcongres. Weliswaar vertrokken daar de belangrijke leiders Gysi en Bisky, maar in hun plaats komen politici die eveneens als pragmatici gelden. Het congres stond in het teken van de wens meer contact met de SPD te hebben.

Als een teken dat de PDS salonfähig wil worden , wist de nieuwe voorzitter Gabriele Zimmer zelfs de woorden 'Ik houd van Duitsland' uit haar mond te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden