Nieuws

Voormalige Braziliaanse president Bolsonaro wil voorlopig ‘als toerist’ in de VS blijven en vraagt visum aan

Jair Bolsonaro, ex-president van Brazilië, lijkt de komende maanden in de Verenigde Staten te willen blijven. Hij heeft een toeristenvisum aangevraagd in het land waar hij twee dagen voor de inauguratie van zijn opvolger Lula naartoe reisde.

Joram Bolle
Waar Bolsonaro precies verblijft is onduidelijk, waarschijnlijk in Florida. Beeld Reuters
Waar Bolsonaro precies verblijft is onduidelijk, waarschijnlijk in Florida.Beeld Reuters

Bolsonaro kwam de VS binnen op een diplomatiek visum, mogelijk omdat hij nog net president was toen hij arriveerde. Een ruime week later bestormden zijn aanhangers onder meer het parlement. In Brazilië loopt een onderzoek naar de rol van Bolsonaro bij de bestorming.

Vlak na de bestorming zei de oud-president nog aan het eind van de maand, als zijn diplomatieke visum zou aflopen, terug te willen keren naar Brazilië. Hij werd in de VS korte tijd opgenomen in het ziekenhuis met pijn in zijn buikstreek, een gevolg van een steekpartij in 2018, en gaf aan zijn dokters te willen zien.

Van gedachten veranderd

Twee weken later lijkt Bolsonaro van gedachten veranderd. Als zijn toeristenvisum wordt goedgekeurd, mag hij zes maanden in het land blijven.

Waarschijnlijk verblijft Bolsonaro in Florida: hij is in het openbaar gezien in Orlando. Ook Anderson Torres, die minister van Justitie was onder Bolsonaro, verbleef in Florida. Na de bestorming keerde hij terug naar Brazilië, waar hij werd gearresteerd. Sinds begin dit jaar was Torres aangesteld als de hoogste verantwoordelijke voor de publieke veiligheid in Brasília. Op de dag van de bestorming werd hij ontslagen.

Oproep aan Biden

Het is onduidelijk of Bolsonaro ook daadwerkelijk een half jaar in de VS wil blijven, als hij een visum krijgt. Zijn advocaat in de VS zegt in een verklaring dat hij ‘zijn hoofd leeg wil maken en wil genieten van een paar maanden als toerist, voordat hij over zijn volgende stap beslist’.

Als het aan tientallen Amerikaanse Afgevaardigden ligt, blijft Bolsonaro niet lang in de VS. Na de bestorming riepen 46 Democraten president Biden op om Bolsonaro terug te sturen: ‘De VS moeten geen onderdak bieden aan hem, of welke autocraat dan ook die de inspiratie vormde voor dergelijk geweld tegen democratische instituties.’ Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageert vooralsnog niet op het voornemen van Bolsonaro om in de VS te blijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden