Voormalig verzet heft zichzelf op

AMSTERDAM De Nationale Federatieve Raad van het Voormalig Verzet Nederland (NFR/VVN), in 1947 opgericht, heft zichzelf eind juni op. De organisatie heeft nog maar 300 leden, met een gemiddelde leeftijd van 89 jaar....

De NFR/VVN is een federatie van lokale verenigingen van oud-verzetsstrijders. De raad zet zich in voor de belangen van oud-verzetsdeelnemers en hun nabestaanden, alsmede voor ‘een blijvende en waardige herdenking van de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog’. Ooit had de organisatie meer dan tweeduizend leden.

De belangrijkste doelstelling van de NFR/VVN is het levend houden en uitdragen van de vrijheidsidealen die de verzetsmensen in de Tweede Wereldoorlog bezielden. Veel leden gaven gastlessen op scholen over het verzet tegen de Duitse overheersing. Volgens de officiële geschiedschrijving van Loe de Jong telde het georganiseerde verzet tijdens de oorlog ongeveer 25 duizend leden, op een bevolking van negen miljoen inwoners.

Vooral in de naoorlogse jaren had de organisatie van oud-verzetsstrijders veel invloed. De NFR/VVN was een van de drijvende krachten achter de veroordeling de oorlogsmisdadiger Pieter Menten in 1981. Oud-verzetsstrijders hielden de zaak levend door veel publicaties in hun blad over de SS’er. Ook protesteerde de organisatie in 1972 tegen de vrijlating van de Drie van Breda, drie Duitse oorlogsmisdadigers die hun straf uitzaten in de Koepelgevangenis in Breda. In 1978 stuurden bijna alle leden van de NFR/VVN kaarten naar de Duitse bondskanselier Helmut Schmidt om te protesteren tegen de verjaring van oorlogsmisdaden.

Het opheffen van de organisatie wordt op 15 mei bekrachtigd met een grote afscheidsbijeenkomst in Zeist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden