NieuwsFraude-onderzoek

Voormalig UEFA-voorzitter Platini aangehouden in corruptieonderzoek naar toewijzing WK voetbal

Voormalig UEFA-voorzitter en oud-topvoetballer Michel Platini is voor verhoor aangehouden door de anti-corruptie-eenheid van de Franse politie. Platini wordt verhoord in het kader van een onderzoek naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van het WK voetbal van 2022 aan Qatar. Ook de rechterhand van oud-president Nicolas Sarkozy wordt in het onderzoek verhoord.

Michel PlatiniBeeld EPA

In december 2010 stemde een meerderheid van de in totaal 24 leden van het uitvoerend comité van de FIFA voor de toewijzing van het WK aan Qatar. De golfstaat won in die stemming van onder meer de Verenigde Staten. Ook toenmalig UEFA-voorzitter Platini stemde voor Qatar.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Het Franse voetbalblad France Football schreef naderhand dat de voormalig spelverdeler dat gedaan zou hebben op aandringen van toenmalig president Nicolas Sarkozy. Platini heeft dat altijd ontkend. Franse media meldden dinsdagochtend dat de anti-corruptiedienst naast Platini ook Claude Guéant verhoort, die als rechterhand van oud-president Sarkozy op het Élysée werkte.

Het financieel parket, een Franse justitiedienst die zich bezighoudt met de bestrijding van financiële misdrijven, heeft in 2016 een onderzoek naar de mogelijke corrupte toewijzing van het WK aan Qatar ingesteld. Het parket onderzoekt wat de rol van Franse bestuurders is geweest in de toewijzing van het WK. Het verhoor van Platini en Guéant vindt in het kader van dat onderzoek plaats.

 Zweem van corruptie 

Om de toewijzing van het WK aan het steenrijke oliestaatje hing vanaf het begin een zweem van corruptie en schimmigheden. Het land staat 55ste op de wereldranglijst, heeft geen noemenswaardige voetbalhistorie, maar wel een klimaat dat het spelen van wedstrijden in open stadions in de zomer nagenoeg onmogelijk maakt. Volgens NGO’s maakt het land zich bovendien schuldig aan mensenrechtenschendingen. Bij de bouw van de WK-stadions zijn vele honderden gastarbeiders uit landen als India en Nepal overleden.

Van het uitvoerend comité van 24 FIFA-bestuurders die het WK destijds aan Qatar toewezen zijn ondertussen 16 personen geroyeerd, geschorst of in afwachting van de uitspraak in een juridisch onderzoek. Enkele maanden na de toewijzing van het WK werd de Qatarese voetbalbestuurder Mohammed Bin Hammam, de grote voortrekker van het Qatarese bid, voor het leven geschorst. Hij zou de ethische normen van de FIFA hebben overtreden.

Blatter

Voor Platini, tijdens zijn voetballoopbaan een legendarische nummer tien die als aanvoerder van het Franse elftal het EK van 1984 won, is het niet de eerste keer dat hij wordt verdacht van corruptie. In 2016 moest hij het voorzitterschap van de Europese voetbalbond UEFA neerleggen. Aanleiding was een betaling van toenmalig FIFA-voorzitter Joseph Blatter van 2 miljoen Zwitserse Frank aan Platini. De oud-middenvelder die tot die tijd gold als grootste kanshebber om Blatter op te volgen als FIFA-president, werd voor vier jaar geschorst.

Meer over corruptie in de voetbaltop

Vele giften en privileges waren nodig om de WK's voetbal naar Rusland (2018) en Qatar (2022) te halen. De voltallige voetbaltop liet zich paaien voor de toewijzingen van de toernooien.

Om het WK naar Qatar te halen, voerde het team van het land in het geheim een lastercampagne tegen bid-teams van concurrerende landen. Zo zou het land negenduizend dollar hebben betaald aan een gerespecteerd academicus om een negatief rapport te schrijven over de grote economische kosten van een Amerikaans WK

‘We hebben een trucje uitgehaald’, zei Michel Platini vorig jaar over het WK van 1998 in Frankrijk. Daarmee bevestigde hij wat velen al langer vermoedden: dat er behalve bij de toewijzing ook met de loting bij een WK werd gesjoemeld. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden