Nieuwscocaïnesmokkel

Voormalig tv-presentator Frank Masmeijer in beroep veroordeeld tot 9 jaar cel

Het hof van beroep in Antwerpen heeft donderdag voormalig televisiepresentator Frank Masmeijer veroordeeld tot negen jaar cel en een boete van 90 duizend euro wegens zijn aandeel in de smokkel van een grote partij cocaïne in 2014. Tegen Masmeijer (57) was in hoger beroep acht jaar cel en een boete van 40 duizend euro geëist. Hij was niet bij de uitspraak aanwezig.

Frank Masmeijer Beeld ANP Kippa
Frank MasmeijerBeeld ANP Kippa

De rechtbank veroordeelde Masmeijer in 2017 tot acht jaar en legde een boete van 48 duizend euro op. Destijds was hij op vrije voeten. In november, kort voor de start van het hoger beroep, werd Masmeijer in Breda weer opgepakt en uitgeleverd aan België. Sindsdien zit hij in de cel. De uitspraak van het hof van beroep is meerdere keren uitgesteld.

Hij is onder meer veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie en valsheid in geschrifte. Het hof noemde de feiten ‘zeer ernstig’. De rechter woog mee dat Masmeijer eerder is veroordeeld en dat hij iemand heeft bedreigd in het kader van de drugszaak.

In de drugszaak figureren tientallen verdachten. Van hen zijn er 32 in hoger beroep gegaan.

Masmeijer had tijdens het eerste proces nog ontkend dat hij bij de smokkel betrokken was, maar eind vorig jaar gaf hij opeens toe dat hij een ‘beperkte’ rol had bij de smokkel van de 467 kilo cocaïne, via de haven van Antwerpen. De drugs werden ontdekt tussen een lading bananen uit Zuid-Amerika.

In 2017 vertelde Masmeijer in een interview in Volkskrant Magazine dat hij verrast was door zijn arrestatie in 2014. ‘Ik dacht dat ze me na het verhoor wel weer zouden laten gaan, maar ik moest blijven. Dat is wel raar, hoor. Dan kom je ineens in de gevangenis terecht. Vier je Kerst in je cel met een krentenbolletje als verrassing en wandel je over de luchtplaats met een medegevangene die de volgende dag in een lijkenzak wordt afgevoerd, omdat hij zich aan de verwarming heeft opgehangen.’ Hij zat destijds tien maanden in voorarrest, waarvan acht maanden in de cel en twee maanden thuis met enkelband.

Masmeijer kan in principe zijn straf in Nederland uitzitten, onder bepaalde voorwaarden.

Hij was in de jaren tachtig en begin jaren negentig een bekend presentator van de NCRV. Masmeijer presenteerde programma’s als de Holidayshow en Dinges. In 1994 werd zijn contract bij de NCRV niet verlengd, waarna hij uitbater werd van diverse restaurants en uitgaansgelegenheden in België. Dat werd geen succes. ‘Wie de gangen van Masmeijer in Vlaams horecaland nagaat, stuit op een kluitje curatoren dat op last van de rechtbank faillissementen afwikkelt’, schreef de Volkskrant in 2014. In het interview in Volkskrant Magazine ontkent Masmeijer dat hij kampte met schulden als gevolg van mislukte horecaondernemingen. ‘Allemaal onzin. Het is onvoorstelbaar hoe die verhalen zijn verschenen.’

‘Slechte publiciteit is ook publiciteit’

We spraken Frank Masmeijer in 2017, toen hij na acht maanden cel op verdenking van drugssmokkel weer bij zijn moeder in Soest woonde en de uitspraak van de rechter afwachtte. ‘Komt allemaal goed.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden