NIEUWS

Voormalig topman van kantoor landsadvocaat beschuldigd van fraude

De voormalige bestuursvoorzitter van het gerenommeerde advocaten- en notarissenkantoor Pels Rijcken heeft zich jarenlang schuldig gemaakt aan fraude. Het kantoor van de landsadvocaat, die de Nederlandse staat in rechtszaken bijstaat, is ‘geschokt’ door het gedrag van de eind vorig jaar overleden managing-partner Frank Oranje.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Pels Rijcken zegt niet te begrijpen ‘wat Oranje heeft bewogen’. ‘Hij heeft het vertrouwen dat in hem als notaris is gesteld, ernstig beschaamd.’

In november 2020 overleed Oranje, na meer dan 25 jaar te hebben gewerkt bij Pels Rijcken. Het kantoor herdacht hem toen als iemand die ‘van mensen en managen hield’ en noemde hem ‘een notaris met liefde voor de advocatuur’. ‘Wij zullen zijn warme persoonlijkheid, scherpe geest, zorgzaamheid en grote gevoel voor humor missen.’

Twee maanden eerder had het Openbaar Ministerie aan Pels Rijcken laten weten dat Oranje onderwerp was van strafrechtelijk onderzoek. De toenmalige notaris en bestuursvoorzitter legde daarop zijn functies neer, Pels Rijcken ontzegde hem de toegang tot het kantoor en de systemen en schorste hem. Kantoorgenoten namen zijn zaken over.

Het advocatenkantoor stelde ook een eigen, extern onderzoek in door accountantsbureau Deloitte. Uit dit bijna afgeronde onderzoek blijkt volgens Pels Rijcken dat Oranje ‘substantiële bedragen’ via omwegen naar privérekeningen heeft gesluisd. Deze overboekingen vonden plaats over een periode van ‘vele jaren’ en hebben betrekking op derdengeldenrekeningen in drie specifieke en inmiddels gesloten ondernemingsrechtelijke dossiers die Oranje beheerde. Hij maakte deze overboekingen volgens Pels Rijcken mogelijk ‘door geraffineerd frauduleus handelen’, waarbij hij onder meer valse documenten inzette.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) had de verdachte transacties al sinds 2019 onder de loep. Vanwege het overlijden van Oranje in november 2020 besloot het OM vaart te minderen met het onderzoek. Aanklagers wilden liever het definitieve onderzoeksrapport van Deloitte afwachten, om vervolgens na te gaan of aanvullend onderzoek nodig zou zijn.

Pels Rijcken benadrukt dat het als kantoor geen verdachte is er dat er geen aanwijzingen zijn dat andere medewerkers bij de fraude zijn betrokken. Het kantoor heeft aangifte gedaan tegen Oranje. Pels Rijcken heeft in overleg met Deloitte de interne controles aangescherpt.

Voor hoeveel geld er is gefraudeerd, zegt het kantoor niet. Met de executeur-testamentair van de overleden Oranje overlegt Pels Rijcken over een schadevergoeding voor het advocatenkantoor. De weggesluisde bedragen zijn inmiddels weer aangevuld en zullen volgens het kantoor de rechthebbenden bereiken.

‘Ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden’, luiden de slotzinnen van de verklaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden