Voormalig topman van Barings mag drie jaar lang geen toppositie

Peter Norris, oud-topman van de ter ziele gegane Britse zakenbank Barings, mag drie jaar lang geen leidende positie bekleden in het financiële centrum van Londen....

REUTER

Reuter

LONDEN

Barings ging ten onder aan malversaties door zijn effectenhandelaar Nick Leeson, die inmiddels in de Changi-gevangenis te Singapore een lange straf uitzit. Norris zou geweten hebben van die malversaties en die met de mantel der liefde hebben bedekt. Barings is nu eigendom van de Nederlandse ING Groep.

Norris heeft een regeling weten te treffen met de SFA. Tegenover de onderzoekscommissie heeft hij toegegeven niet te hebben uitgezocht waar een bedrag van vijftig miljoen pond (128 miljoen gulden) in de rekeningen van Leeson was gebleven. Barings ging uiteindelijk ten onder doordat als gevolg van transacties van Leeson in totaal 830 miljoen pond (2,1 miljard gulden) werd verspeeld.

De commissie zag af van een uitspraak dat Norris niet langer geschikt zou zijn om in de financiële wereld te werken. Een dergelijk oordeel zou het voor Norris wel erg moeilijk hebben gemaakt elders werk te vinden. De oud-topman heeft verder tegenover de commissie toegegeven medeverantwoordelijk te zijn geweest voor de omstandigheden die tot de ondergang van de bank leidden.

Norris legde zijn functie neer toen ING de bank overnam. Hij bleef wel aan de bank verbonden als adviseur en zal ook adviseur blijven. Dinsdag liet hij weten blij te zijn een regeling te hebben getroffen.

De SFA wilde dinsdag niet ingaan op berichten dat Ron Baker, tot voor het bankdebacle de directe chef van Leeson en ook betrokken in het onderzoek, zich niet bij het oordeel van de commissie zal neerleggen. Baker zou een beroepsprocedure willen beginnen.

De voormalige president van Barings, Peter Baring, en vice-president Andrew Tucker hebben geen sancties opgelegd gekregen. 'Ze zijn niet bezig met het zoeken naar een nieuwe baan in de Londense City in de nabije toekomst', aldus de SFA.

Deze commissie is verantwoordelijk voor de regelgeving en de naleving daarvan op de financiële markten in Londen, alsmede voor de grondstoffenmarkten. Banken en makelaars kunnen alleen in samenspraak met de SFA hoger personeel aanstellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden