NieuwsMalta

Voormalig stafchef van premier Malta weer vrij na verhoor inzake moord journalist

Premier Joseph Muscat van Malta is ernstig in verlegenheid gebracht door berichten dat zijn net afgetreden kabinetschef Keith Schembri achter de moord op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia zat. Schembri werd de afgelopen dagen verhoord in verband met de moord op Caruana Galizia, die veel vijanden had gemaakt met haar onthullingen over corruptie onder politici en de zakenelite. Inmiddels is hij weer vrijgelaten.

Een demonstrant houdt een foto van de vermoorde journaliste Daphne Caruana Galizia omhoog.Beeld AP

De regeringsploeg van Muscat kwam donderdagavond in spoedzitting bijeen om over de ontwikkelingen te praten. De oppositie en de familie van de vermoorde journalist dringen al dagen aan op het onmiddellijke aftreden van premier Muscat wegens diens nauwe banden met Schembri. Zij hebben geen enkel vertrouwen meer in het onderzoek, zolang de premier zich ermee bemoeit.

De zakenman Yorgen Fenech zou tegen de politie hebben laten doorschemeren dat Schembri de opdrachtgever was voor de geruchtmakende moord twee jaar geleden. Naar verluidt eist Fenech echter de garantie dat hij niet zal worden vervolgd, in ruil voor informatie over Schembri en andere hoge politici op het eiland. Maar de politie is bang dat hij er alleen maar op uit is aan straf te ontkomen voor zijn eigen rol bij de moord op Caruana Galizia. Schembri werd donderdagavond op vrije voeten gesteld, maar het is nog onduidelijk of dat betekent dat hij niet langer verdacht wordt.

Fenech werd vorige week gearresteerd toen hij Malta per motorjacht probeerde te ontvluchten, nadat een taxichauffeur die als bemiddelaar optrad bij het bestellen van de moord met de beschuldigende vinger naar hem had gewezen. In ruil daarvoor kreeg de taxichauffeur, Melvin Theuma, vrijwaring van strafvervolging.

Schembri zou Fenech hebben geholpen bij zijn mislukte vluchtpoging. Het was de bedoeling dat de zakenman naar Tunesië zou varen en van daaruit naar Dubai zou vliegen, waar hij niet bang hoefde te zijn voor uitlevering. Maar zijn jacht werd door de Maltese marine onderschept.

Volgens Fenech zou de kabinetschef van premier Muscat hem ook via een arts instructies hebben toegespeeld over wat hij wel en niet tegen de politie moest zeggen. Schembri trad eerder deze week af, evenals minister van Toerisme Konrad Mizzi. Caruana Galizia was bezig met een onderzoek tegen beiden toen zij werd vermoord. 

Ex-kabinetschef Keith Schembri.Beeld EPA

130 duizend euro voor de moord

Kort na de moord op de journaliste in 2017 arresteerde de politie drie mannen die de moord zouden hebben uitgevoerd. Volgens een onderzoeksjournalist van persbureau Reuters vertelde een van de verdachten, Vincent Muscat (geen familie van de premier), april vorig jaar al dat zij 130 duizend euro hadden gekregen voor de moord op de journalist. Maar ook hij eiste vrijwaring van strafvervolging in ruil voor zijn onthullingen.

Bij zijn verhoor zou Muscat ook de naam hebben genoemd van de taxichauffeur die als bemiddelaar optrad. Deze werd pas twee weken geleden opgepakt, waarna hij prompt immuniteit kreeg als hij zou onthullen wie opdracht had gegeven voor de moord. De vrouw van Muscat klaagt nu dat haar man daar eigenlijk recht op had: ‘Hij zou pardon moeten krijgen, niet Melvin.’

Muscat vertelde de politie volgens Reuters dat hij en twee onderwereldfiguren, George en Alfred Degiorgio, aanvankelijk het plan hadden om Caruana Galizia dood te schieten door een raam waarachter zij thuis vaak zat te werken. Ze regelden een scherpschuttersgeweer met richtkijker, maar zagen uiteindelijk af van het plan. In plaats daarvan kozen ze voor een bomaanslag als middel om de journalist uit de weg te ruimen.

De drie wilden Caruana Galizia in haar auto opblazen, maar het probleem was dat ze haar auto steeds op de binnenplaats van haar huis parkeerde. Pas na weken observeren zagen ze dat haar auto buiten het hek geparkeerd stond en maakten ze van de kans gebruik om een bom onder de bestuurdersstoel te leggen. De bom ontplofte toen Caruana Galizia op 16 oktober 2017 van huis  vertrok. Volgens de politie bracht een van de broers Degiorgio de bom met zijn mobieltje vanaf een schip voor de kust van Malta tot ontploffing. Tien dagen later kreeg het drietal volgens Muscat de beloofde beloning voor de moord, minus de 30 duizend euro die zij eerder al als voorschot hadden ontvangen. 

Lees ook

Het interview met Paul Caruana Galizia, de zoon van de vermoorde Maltese journalist: ‘Onze auto’s werden bekrast, huisdieren vergiftigd. Dat was normaal’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden