Voormalig RAF-terrorist moet alsnog cel in

Vanwege de moord op de Utrechtse politieman Arie Kranenburg in 1977...

Het ministerie van Justitie heeft de Duitse autoriteiten van het vonnis op de hoogte gesteld met het verzoek de gevangenisstraf ten uitvoer te leggen. Het is overigens nog maar de vraag of dat gebeurt. Folkerts heeft in Duitsland al een deel van zijn straf uitgezeten en kreeg in 1995 gratie.

Folkers was in de jaren zeventig lid van de Rote Armee Faktion (RAF), een gewelddadige groepering die de Duitse samenleving wilde ontwrichten. Op de vlucht voor de Duitse politie schoot de inmiddels 54-jarige Knut Folkerts bij zijn arrestatie in het centrum van Utrecht de plaatselijke brigadier Arie Kranenburg dood en verwondde diens collega Leen Pieterse.

Hij werd daarvoor in december 1977 veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar. Al na ruim een jaar werd Folkerts echter uitgeleverd aan Duitsland waar hem levenslang wachtte wegens daar gepleegde misdaden. Halverwege de jaren negentig mocht de tot inkeer gekomen terrorist de gevangenis verlaten.

Vorig jaar kwam Joke Kranenburg, de weduwe van de doodgeschoten politieman daartegen in actie. Ze vond de gedachte onverdraaglijk dat de moordenaar van haar man vrij rond liep en bovendien wel eens in haar woonplaats Utrecht kwam. Justitie verzocht de Duitse collega's Folkerts voor die misdaad opnieuw op te sluiten.

Op de televisie betuigde Knut Folkerts vervolgens spijt en begon een bodemprocedure tegen de Nederlandse staat. Hij vroeg daarin de Haagse rechtbank de tenuitvoerlegging van de Nederlandse straf onrechtmatig te verklaren. Op grond van jurisprudentie wijst de rechtbank dat verzoek af.

Kranenburg reageerde verheugd op het besluit. ‘Ik ben er vijf jaar mee bezig geweest en dan ga je wel eens twijfelen, maar als je nu deze erkenning van de rechter krijgt dan ben je blij.’

Duitsland moet volgens Kranenburg hele goede redenen hebben om de straf van Folkerts niet ten uitvoer te leggen. ‘En als ze het niet doen, dan zijn de argumenten daarvoor aan te vechten. Maar Folkerts kan in ieder geval Duitsland niet uit, hij blijft internationaal gesignaleerd staan.’

Kranenburgs weduwe heeft nog altijd grote moeite met het feit dat Folkerts haar nooit recht in de ogen heeft gekeken. ‘Maar wel in Nova zijn spijt betuigen toen de grond hem te heet onder de voeten werd. Nu is het te laat.’ Desondanks vindt Kranenburg niet dat de voormalige RAF-terrorist achttien jaar achter de tralies moet. ‘Een of twee jaar, dan kan hij er nog eens goed over nadenken dat hij ons leven verpest heeft.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.