Voormalig president Jemen breekt met Houthi-rebellen, oorlog plots in nieuwe fase
Een onverwachte vredesoproep van oud-president Saleh, afgelopen zaterdag, maakt de burgeroorlog in Jemen nog ingewikkelder dan die al was. In de hoofdstad Sana'a wordt hevig gevochten tussen aanhangers van Saleh en de Houthi-rebellen die tot dit weekeinde zijn bondgenoten waren.
In Jemen woedt sinds 2015 een complexe burgeroorlog, die heeft geleid tot een hongersnood en een ernstige cholera-uitbraak. Op het meest eenvoudige niveau speelt de oorlog zich af tussen enerzijds de Houthi-rebellen in en om de hoofdstad Sanaa, gesteund door Iran, en anderzijds de officiële regering in het zuiden en oosten, gesteund door Saoedi-Arabië en de internationale gemeenschap.
De Houthi-rebellen zijn in 2015 in het zadel geholpen met hulp van Ali Abdullah Saleh, een machtige Jemenitische oud-president die bekend staat als politiek overlever en nogal eens van geloofsbrieven wisselt. Zaterdag trok Saleh in een live televisie-optreden onverwacht zijn steun aan de Houthi's in.
Geloofsbrieven
Vandaag zei hij dat bevelen van de Houthi's niet meer gevolgd dienen te worden, en dat het tijd is voor 'het openslaan van een nieuwe bladzijde met buurlanden.' Die buurlanden, Saoedi-Arabië en de Arabische Emiraten, zijn juist tegen de Houthi's, en zagen Saleh de afgelopen jaren als hun vijand.
De verrassende aankondiging van Saleh komt na enkele zeer onrustige dagen in Sanaa, waarbij Houthi-rebellen een moskeecomplex wilden bezetten dat in handen is van Saleh. Sinds vrijdag wordt hevig gevochten tussen de Houthi's en de troepen van Saleh, die ook plaatselijke stammen heeft opgeroepen om mee te vechten.
Floortje Dessing en Jurriaan Lahr van het Rode Kruis zitten vast in Jemen, als ratten in de val. We belden met Dessing.
Hoorbaar geweervuur
Maar de Houthi's zijn laaiend over het onverwachte verlies van hun politieke steunpilaar. Zij hebben het vuur geopend op aanhangers van Saleh. In Sanaa werd dit weekeinde hevig gevochten. Inmiddels lijkt de breuk tussen de Houthi's en Saleh compleet. Hiermee is een nieuw front in de burgeroorlog geopend.
Het Internationale Rode Kruis stelt dat bij gevechten in Sana'a zaterdag tientallen doden zijn gevallen en honderden gewonden. Het plaatsvervangend hoofd van het Internationale Rode Kruis schrijft op twitter over 'hoorbaar geweervuur en rookwolken' in Sanaa. Waar het er aanvankelijk op leek dat de strijders in het Saleh-kamp de Houthi's geheel wisten te verdrijven, begonnen de Houthi's zaterdagnacht een geslaagd tegenoffensief.
Hun militaire kracht is al vaker onderschat. Zelf stellen de Houthi's dat zij een raket hebben afgevuurd op een kerncentrale in Abu Dhabi, maar dat wordt daar ontkend. Vorige maand vuurden de Houthi's vier raketten af te op Saoedi-Arabië, volgens de VN met hulp van Iran. Het lijkt erop dat een groot deel van Sanaa inmiddels weer in rebellenhanden is, inclusief het televisiestation waar Saleh zijn opmerkelijke toespraak hield.
Dozens killed in fierce fighting in Sana'a, #Yemen. Hundreds more injured.
— ICRC Yemen (@ICRC_ye) 1 december 2017
Our call to all parties:
* Civilians are not part of the fight - they must be protected.
* The injured must be allowed to be evacuated for medical care - it's a matter of life or death.
Dit zijn verhalen van Ana van Es waar u echt even de tijd voor moet nemen
Honderd uur in Jemen: verslag van een bizarre reportagereis
Terwijl de rest van Jemen wordt geteisterd door een uitzichtloze burgeroorlog, hongersnood en cholera, bloeit de provinciestad Marib. Verslag van een bizarre reportagereis. (+)
Nu IS bijna al haar grondgebied kwijt is, is de vraag: waar zijn de buitenlandse IS'ers gebleven?
Buitenlandse IS-strijders zijn Raqqa ontvlucht in de laatste dagen van de slag om de voormalige hoofdstad van het kalifaat, stelt de Britse omroep BBC. (+)
Nieuw dieptepunt Jemen: miljoenen mensen met hongerdood bedreigd door blokkade Saoedi-Arabië
De humanitaire situatie in Jemen heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Miljoenen inwoners worden met de hongerdood bedreigd omdat Saoedi-Arabië de toegangswegen over land, water en lucht sinds maandag blokkeert. De Verenigde Naties en meer dan twintig hulporganisaties hebben Saoedi-Arabië opgeroepen met onmiddellijke ingang humanitaire hulp toe te laten. (+)
Van provinciestad tot hoofdstad van IS: de opkomst en ondergang van Raqqa
Op de rotonde die in Raqqa het Plein van de Hel is gaan heten, staan nu feestende Koerdische strijders. De afgelopen drie jaar haalde dit plein het internationale nieuws als de plaats waar Islamitische Staat zijn tegenstanders onthoofde, kruisigde, aan palen ophing.