Voormalig populist Marijnissen filosofeert met mannen van statuur

Hij was vooral een buitenbeentje toen hij voor zijn partij de SP in 1994 voor het eerst in de Kamer zat. Jan Marijnissen, zoemde rond, was een populist. De PvdA kende zelfs een doctrine die elke samenwerking met de Socialistische Partij verbood.

Maar in zestien jaar kan veel veranderen. Donderdag nam nestor Marijnissen afscheid van de Kamer via een chic symposium over globalisering, een gentlemenbijeenkomst in de statige Oude Zaal van het parlement. Eregasten als oud-premier Ruud Lubbers (CDA) en voormalig defensieminister Joris Voorhoeve (VVD) filosofeerden er op los met ‘voormalig populist’ Marijnissen.

Utopie

Volgens milieuvoorman Wouter van Dieren werd de SP’er neergezet als ‘romantische populist van een utopische partij’. Die, benadrukte hij, gelijk heeft gekregen met haar strijd tegen het kapitalisme toen eind 2008 de Amerikaanse bank Lehman Brothers instortte en de kredietcrisis zichtbaar werd.

Het is het kortetermijndenken, zei Lubbers, dat ons economisch stelsel heeft ‘verwoest’. Voorhoeve bezwoer de zaal, gevuld met socialisten, dat liberalisme niet uitgaat van ‘vraag en aanbod’, maar van de ‘vrijheid van het individu’. ‘Liberalisme wordt vaak verkeerd begrepen, meestal door de liberalen zelf.’ Hij hield een pleidooi voor het oprichten van vakbonden in arme landen.

De aanwezige heren filosofeerden verder over de globalisering en aanverwante problemen: de voedselcrisis, de armoede, de eindigheid van grondstoffen. Én over de gevolgen van de kredietcrisis.

Abstract

Het symposium bleef abstract. Maar het was precies wat Marijnissen voor ogen had, een keurige discussie met mannen van statuur. ‘Het lijkt wel of ík in het kabinet zit en u in de Kamer’, zei hij tegen de prominente gasten die speciaal voor hém kwamen.

Ook de PvdA, de partij die hem aan het begin van zijn Haagse carrière niet zag staan, was goed vertegenwoordigd. De nieuwe politiek leider Job Cohen, kreeg een ereplekje vooraan. Tja, merkte milieuman Van Dieren op, Marijnissen heeft zelfs zijn tomaten (het symbool van de SP) vandaag even weggelaten. Op tafel stonden rozen, het symbool van de PvdA.

SP-Kamerlid Jan Marijnissen (ANP) Beeld
SP-Kamerlid Jan Marijnissen (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden