NieuwsMarc van Nimwegen

Voormalig OM-officier Van Nimwegen niet strafrechtelijk vervolgd

De veelbesproken vervolging van voormalig OM-topman Marc van Nimwegen is op niets uitgelopen. Een oriënterend onderzoek door zijn oud-werkgever heeft geen verdenking opgeleverd die ‘strafrechtelijk opsporingsonderzoek rechtvaardigt’.

Thomas Borst
Voormalig OM-topman Marc van Nimwegen.  Beeld ANP
Voormalig OM-topman Marc van Nimwegen.Beeld ANP

Dit heeft het Openbaar Ministerie dinsdag laten weten in een brief aan de oud-hoofdofficier in Rotterdam en voormalig procureur-generaal. Het OM onderzocht een omstreden aanbesteding, het (privé)gebruik van een dienstauto met chauffeur en een dienstreis naar Bangkok, maar heeft daar dus geen malversaties in aangetroffen.

Ook Van Nimwegens partner en oud-officier Marianne Bloos hangt geen straf meer boven het hoofd. De uitkomst is een grote overwinning voor de twee nadat zij in mei 2018 in opspraak raakten wegens hun relatie en wegens vermeend machtsmisbruik.

De geheime liefdesrelatie tussen Van Nimwegen en Bloos veroorzaakte een crisis in de top van het Openbaar Ministerie. Zeker nadat Van Nimwegen Bloos in 2011 benoemde tot hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket. Die benoeming deed hij nadat Van Nimwegen een verhouding met Bloos was begonnen.

Vernietigend oordeel

Een commissie onder leiding van voormalig procureur-generaal bij de Hoge Raad Jan Watse Fokkens onderzocht de zaak en velde een vernietigend oordeel over de affaire. Zo concludeerde de commissie-Fokkens dat er sterke aanwijzingen waren voor de relatie tussen Van Nimwegen en Bloos.

De twee zouden dat hebben ontkend tegenover hun werkgever en herhaaldelijk hebben gelogen over de relatie, die in 2011 zou zijn begonnen. Volgens de commissie meldden de twee hun relatie pas in 2016. Van Nimwegen en Bloos stonden in een hiërarchische verhouding tot elkaar tijdens hun relatie, aldus de commissie.

Fokkens constateerde daarnaast dat de top van OM tekortschoot, omdat die niks deed met aanwijzingen van betrokkenen. Ook stelde de commissie andere integriteitsschandalen van Van Nimwegen aan de kaak. Zo zou een aanbesteding door het OM van een softwareprogramma van de zwager van Van Nimwegen niet eerlijk zijn verlopen, omdat hij de procedure beïnvloedde in het voordeel van zijn zwager. Ook zou hij een dienstauto met chauffeur voor privévervoer hebben gebruikt en ten onrechte op kosten van zijn werkgever een terugvlucht en hotelovernachting hebben geboekt tijdens een conferentie in 2012 in Bangkok.

Tegenvaller voor OM

Die laatste drie aanklachten zijn nu door het Openbaar Ministerie onderzocht, maar er werd geen grond gevonden om tot vervolging over te gaan. ‘Dit zal een tegenvaller zijn voor het OM’, reageert advocaat Robert Hein Broekhuijsen. ‘Het is sneu dat het OM zo lang de tijd heeft gehad om hem te laten bungelen. Drie jaar lang heeft hij van alles voor zijn kiezen gehad, nu keert het tij. Maar we wachten nog altijd op de excuses van het OM.’

Het ontslag van Van Nimwegen en Bloos staat volgens het OM los van de uitkomsten van het onderzoek. Het oriënterende onderzoek moest aantonen of naast de relatie sprake was van strafbare feiten. Die zijn niet boven tafel gekomen.

Dat zijn oud-werkgever geen strafbare feiten heeft kunnen aantonen, is een opsteker in Van Nimwegens strijd voor eerherstel. Het onderzoek van Fokkens betitelde hij herhaaldelijk als ‘onfatsoenlijk, partijdig en incompetent’. De oud-officier vindt dat de commissie ‘karaktermoord’ heeft gepleegd en gebruik heeft gemaakt van ondeugdelijk bewijs.

Van Nimwegen kondigde eerder in de Volkskrant aan bezwaar te maken tegen zijn ontslag. Hij sleept zijn oud-werkgever voor de rechter en eist een schadevergoeding.

Ontslagen hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen spreekt van een ‘onfatsoenlijk’, ‘partijdig’ en ‘incompetent’ onderzoek

OM-hoofdofficieren Marc van Nimwegen en Marianne Bloos raakten hun baan kwijt naar aanleiding van een onderzoek naar hun liefdesrelatie. Nu klaagt Van Nimwegen zijn voormalig werkgever aan vanwege een ‘onfatsoenlijk’, ‘partijdig’ en ‘incompetent’ onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden