Voormalig Mossad-chef Meir Dagan (71) overleden

Meir Dagan, voormalig chef van de Israëlische geheime dienst Mossad, is donderdag op 71-jarige leeftijd overleden. Hij voerde jarenlang schaduwoorlogen met vijanden van Israël, maar keerde zich fel tegen het wapengekletter van premier Benjamin Netanyahu tegen Iran.

Meir DaganBeeld afp

De ex-generaal kreeg in 2002 de leiding over de Mossad, toen een Palestijnse opstand gaande was, islamistisch extremisme internationaal in opkomst was en wereldmogendheden lucht kregen van de geheime uraniumverrijkingsplannen van Iran.

Onder zijn leiding voerde de dienst diverse acties uit, waaronder een luchtaanval op een Syrische atoomreactor in aanbouw, moorden op Iraanse atoomgeleerden en cyberaanvallen op de computers van het Iraanse atoomprogramma.

Niet overhaast aanvallen
Maar luttele weken voor zijn aftreden viel Dagan openlijk premier Netanyahu af, die de Iraanse dreiging volgens hem overdreef. 'Israël moet Iran niet overhaast aanvallen. Het is alleen te rechtvaardigen als het zwaard op zijn keel staat', zei Dagan tegen journalisten. Ehud Barak, de toenmalige minister van Defensie onder Netanyahu, zei dat Dagan met zijn uitspraken 'heel goed' een aanval kon hebben voorkomen.

Dagan, zoon van Poolse Joden die de Holocaust overleefden, zei de publiciteit te hebben gezocht omdat hij vreesde dat Netanyahu Israël nodeloos in gevaar zou brengen met zijn actie.

Netanyahu repte in een eerbetoon aan Dagan met geen woord over hun geschillen: 'Meir was een moedige strijder en bevelhebber die vastbesloten was te verzekeren dat het Israëlische volk nooit meer machteloos of weerloos zal zijn.'

'Bibi moet weg'

Zelden was het protest tegen de Israëlische premier Netanyahu zo breed. Niet alleen vredesactivisten, ook oud-generaals ageerden vorige week tegen zijn 'gebrek aan visie'. De Israëlische media besteden vooral aandacht aan de toespraak van Meir Dagan. Wat hij zegt, liegt er niet om. 'Israël wordt omringd door vijanden. Daar ben ik niet bang voor. Ik ben bang voor het leiderschap van ons land. Voor het gebrek aan visie en richting. Voor aarzeling en stagnatie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden