Voormalig miss België zoekt toenadering tot extreem-rechts

'Zo krijgt ge er per dag geen tien over de vloer.' Volgens waarnemers ter plekke had Filip Dewinter, voorman van het Vlaams Blok, lichte blosjes op de wangen, toen de blondine zojuist het hoofdkwartier in Antwerpen had verlaten....

Dat Anke Van dermeersch - voormalig miss België en omstreden advocate, want in de ogen van de degelijke deken van de orde doorgaans te kort gerokt - er wat voor over heeft om een politieke carrière te beginnen, was internationaal bekend.

Haar aanbod om voor Playboy uit de kleren te gaan als ze voor de Vlaamse Liberalen en Democraten (VLD) in het Europees Parlement zou worden verkozen, haalde vorig jaar kranten tot in alle uithoeken van Europa. Het parlement haalde ze niet.

Maar Anke geeft niet op. Ze gooit na het lichaam nu het gedachtegoed in de strijd en is een flirt begonnen met het extreem-rechtse Vlaams Blok. Ze vindt dat je op z'n minst 'met die mensen moet praten'. Dewinter vindt dat natuurlijk ook, en had haar deze week uitgenodigd voor een oriënterend gesprek.

De toenadering komt niet uit de lucht vallen. Anke zag haar tomeloze ambities ('ik wil de eerste vrouwelijke premier van België worden') binnen de VLD geblokkeerd. Ze eiste een prominente plaats op de kieslijst van de partij van premier Guy Verhofstadt bij de komende raadsverkiezingen in Antwerpen; in elk geval een plek die garanties bood voor een toekomstig bestaan als wethouder. Het werd nummer tien. Te laag voor iemand van het kaliber van Anke, vond Anke.

In een vraaggesprek met het op sensatie beluste weekblad Blik had ze de voorbereidingen getroffen voor een rimpelloos onderhoud met Dewinter. De onlangs afgesloten amnestieregeling voor illegalen in België vindt ze maar niks. 'Het volstaat om te bewijzen dat je een paar jaar met de voeten van onze politiediensten hebt gespeeld om een verblijfsvergunning te krijgen.' Verder zegt ze in het blad: 'We kunnen moeilijk tegen alle Chinezen zeggen: kom maar naar België en plunder de boel.' Jörg Haider en Dewinter noemt ze 'zeer goede politieke strategen'.

'Een publieke sollicitatie', oordeelde Dewinter, maar na afloop van het gesprek kreeg Van dermeersch alleen een envelop met inhoud mee: het programma en folders van de partij. Van een overstap is vooralsnog geen sprake. 'Het Blok is geen duiventil voor bekende Vlamingen.'

De VLD lijkt al wel conclusies te hebben getrokken. De voorzitter van de Antwerpse afdeling, Ludo van Campenhout, heeft aangekondigd aan te sturen op de verwijdering van Anke uit de gelederen van de partij.

Rob Gollin

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.