NieuwsSpionageschandaal Zwitsers Bankwezen

Voormalig hoofd vermogensbeheer Crédit Suisse gevolgd door detectives

Een spionageschandaal dat niet zou misstaan in een John Le Carré-thriller heeft het Zwitserse bankwezen geschokt. De reputatie van twee machtige banken staat op het spel en het lot van Crédit Suisse-topman Tidjane Thiam hangt aan een zijden draadje.

Peter de Waard
Iqbal Khan, voormalig ceo internationaal vermogensbeheer voor Crédit Suisse tijdens een aandeelhoudersvergadering in Zürich.  Beeld REUTERS
Iqbal Khan, voormalig ceo internationaal vermogensbeheer voor Crédit Suisse tijdens een aandeelhoudersvergadering in Zürich.Beeld REUTERS

Crédit Suisse blijkt een detectivebureau te hebben ingehuurd om de gangen na te gaan van Iqbal Khan, het hoofd van de divisie vermogensbeheer, die in juli zijn overstap bekendmaakte naar de grote concurrent UBS (Union Bank of Switzerland). Crédit Suisse wilde weten of Khan zou proberen andere topfunctionarissen en belangrijke klanten van de bank mee te lokken naar de concurrent. Khans divisie vermogensbeheer is met een winst van 400 miljoen euro een van de meest stabiele en lucratieve onderdelen van Crédit Suisse.

Onlangs bemerkte Khan dat hij werd gevolgd door drie mannen toen hij met zijn vrouw door een winkelcentrum in Zürich liep. Hij nam met zijn smartphone een foto van het drietal, waarna er een vechtpartij ontstond waarbij een detective zijn smartphone probeerde af te pakken. Khan deed vervolgens aangifte bij de politie. Crédit Suisse heeft toegegeven dat het een detectivebureau met de naam Investigo inhuurde om Khan te volgen, maar volgens de bank ging het slechts om een man die Khan in de gaten moest houden. Daarnaast zou Khan die man zelf hebben benaderd.

Wraak

Op de achtergrond speelt een machtsstrijd tussen Khan, de sterhandelaar van Crédit Suisse, en topman Thiam. Khan zou zich niet gewaardeerd voelen door Thiam en gefrustreerd zijn in zijn ambitie zelf topman te worden. Uit wraak kocht hij een villa naast de woning van Thiam in de wijk Herrliberg, de goudkust van Zürich. Twee jaar lang, inclusief de weekeinden, waren daar bouwvakkers aan het werk voor een renovatie waarbij de rust van Thiam werd verstoord. Toen Khan begin dit jaar het huis betrok, kwam het op een cocktailparty tot een nieuwe confrontatie over enkele bomen op de grens van de beide landgoederen. Daarna zouden de beide mannen op het werk niet meer met elkaar hebben gesproken. De zaak werd tot in de meest sappige details breed uitgemeten in de Zwitserse kranten.

Khan kreeg uiteindelijk toestemming om te mogen vertrekken, maar Thiam wilde voorkomen dat ook andere medewerkers zouden worden weggekocht door hem. President-commissaris Urs Rohner van Crédit Suisse heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd naar de affaire. Als Thiam zich daadwerkelijk ook persoonlijk met het volgen van Khan heeft beziggehouden, zou hij ontslagen kunnen worden. De koers van Crédit Suisse daalde deze week al van 12,90 naar 12,20 dollar. UBS beheert bijna 2.500 miljard dollar aan vermogen voor rijke particulieren en is daarmee de grootste ter wereld. Crédit Suisse staat op nummer zes.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden