Nieuws Brexit

Voormalig hoofd marine: Britten hebben te weinig schepen om na Brexit zeeën te verdedigen

De Britten zijn na de Brexit niet in staat hun territoriale wateren te verdedigen. Dat heeft het voormalige hoofd van de Britse marine zaterdag in een open brief geschreven. Volgens admiraal Alan West, lid van het Hogerhuis, ontbeert het Groot-Brittannië aan patrouilleschepen en bijbehorende manschappen. 

Britse schepen. Beeld Getty Images

Aanleiding voor zijn waarschuwing was een zeeslag, afgelopen dinsdag, tussen Britse en Franse vissers voor de kust van Normandië.

Hoewel de Britse visindustrie relatief klein is, speelden de visserijrechten een belangrijke rol tijdens het brexitreferendum. Britse vissers stemden massaal voor de Brexit. Dit in de hoop dat ze voortaan zonder beperkingen kunnen vissen in de zee rondom het eiland. Een hoogtepunt van de campagne was een watergevecht op de Theems tussen de vissersboot waar Nigel Farage op zat en de vissersboot met Europagezinde activisten onder leiding van zanger Bob Geldof.

Sint-jakobsschelpen

Heftiger ging het er in de nacht van dinsdag op woensdag aan toe in de Seinebaai, waar opvarenden van 35 Franse vissersboten hun Britse collega’s bestookten met stenen en vuurpijlen. Drie schepen liepen schade op. De Fransen probeerden te verhinderen dat de Britten hun sleepnetten vulden met sint-jakobsschelpen. Volgens de Europese regels stonden de Britten in hun recht, maar de Franse vissers mogen van hun eigen overheid pas op 1 oktober gaan vissen op deze delicatesse.

Frankrijk beperkt het visseizoen om ervoor te zorgen dat de schelpdieren rustig kunnen uitgroeien. Anders dan in voorgaande jaren negeerden vissers uit Brixham, de haven in Devon waar Willem III in 1688 aan land kwam, de oproep van de Franse organisatie van coquillesvissers om geduld te betrachten. Franse vissers zijn bang dat de zeebodem over een maand al vrijwel leeg is. Ze zijn inmiddels civiele procedures tegen Britse vissers begonnen.

Onvoldoende schepen

Laatstgenoemden hebben de marine na de schermutselingen om bescherming gevraagd, maar volgens Lord West is het maar de vraag of ze die krijgen. ‘Het is duidelijk,’ zo schreef hij in The Daily Telegraph, ‘zowel voor experts als voor leken, dat ze onvoldoende schepen hebben om te patrouilleren in onze territoriale wateren en de exclusieve economische zone.’ Volgens West zal dat na de Brexit ‘desastreus’ uitpakken. 

De Britten hebben al ervaring met visserijruzies. In de jaren vijftig en zeventig woedden er drie kabeljauwoorlogen tussen Groot-Brittannië en IJsland. Ondanks een sterkere marine slaagden de Britten er toen niet in om te voorkomen dat de IJslanders hun vanggebied uitbreidden, en in 1976 moesten ze bakzeil halen. Sindsdien floreert de IJslandse visserij, terwijl de Britse een zieltogend bestaan leidt. Voor Britse vissers is IJsland, dat niet bij de EU hoort, een voorbeeld.

Visserijrechten ruilen 

Bij de brexitonderhandelingen kan visserij een belangrijke rol gaan spelen. Met dank aan het Europese visserijbeleid mogen de Fransen, Ieren, Spanjaarden en Nederlanders allemaal vissen in de ‘Britse’ wateren. De Britten denken hiermee een troef in handen te hebben bij de brexitonderhandelingen. Zo zal de verleiding groot zijn om deze Europese visserijrechten te ruilen voor een gunstig handelsakkoord, een offer dat als verraad zal worden ervaren door de vissers.

Binnen de vissersgemeenschap wordt dan ook met grote argwaan gekeken naar het Chequers-voorstel waarin Theresa May belooft dat de Britten in grote lijnen akkoord gaan met het bestaande landbouw- en visserijbeleid van Brussel. Dat was niet de bedoeling van de vissers die vóór de Brexit stemden. Zij hadden toch vooral die beroemde strofe uit het onofficiële volkslied in gedachten: Britannia, rule the waves.

Geen tweede brexitreferendum 

Het Verenigd Koninkrijk zal niet verder buigen voor Brussel en er komt geen tweede brexitreferendum. Dat heeft Theresa May geschreven in The Sunday Telegraph. De premier beweerde vertrouwen te hebben in ‘een goed akkoord’, om eraan toe te voegen dat een no deal op den duur gunstig zal uitpakken voor het land. Een nieuwe referendum omschreef ze als ‘een diep verraad jegens de democratie’. Doel van het stuk, gepubliceerd op de laatste dag van het parlementaire zomerreces, is om brexiteers koest te houden. The Sunday Times wist te melden dat supporters van Boris Johnson een najaarscoup voorbereiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden