nieuws

Voormalig Guantánamogevangene Mohamedou Ould Slahi mag toch naar Nederland komen

De Mauritiaanse schrijver Mohamedou Ould Slahi (50) mag eind november naar Nederland komen voor zijn samenwerking met het Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni en De Balie. De Mauritaniër zat veertien jaar zonder aanklacht of proces gevangen in het beruchte detentiekamp Guantánomo Bay op Cuba.

Annette Embrechts
Mohamedou Ould Salahi. Beeld ANP / Laif
Mohamedou Ould Salahi.Beeld ANP / Laif

In de nasleep van 9/11 werd Slahi door de VS gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij terroristische aanslagen. Jarenlang onderzoek wees uit dat die verdenking ongegrond was. De immigratiedienst (IND) heeft advocaat Eva Bezem (35) laten weten dat Slahi vanaf 28 november welkom is om een jaar lang te wonen en werken in Nederland.

Zijn gedetailleerde dagboek over zijn gevangenschap, isolement, verhoormethoden en martelingen werd een jaar voor zijn vrijlating in 2016 gepubliceerd. Zijn Guantánomo Diary (2015) vormde de basis voor de speelfilm The Mauritanian (2021), met Jodi Foster en Benedict Cumberbatch.

Het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni hadden, met steun van De Balie, Slahi per begin september aangesteld als writer in residence. De IND-procedure voor zijn inreisvisum liep echter vertraging op, waardoor hij niet live aanwezig kon zijn bij de première van de dansvoorstelling Freedom in Groningen, waarvoor hij het script heeft geschreven, en debatten in Amsterdam en Den Haag. Bovendien speelt mee dat Slahi in Duitsland nog altijd als ongewenste vreemdeling staat geregistreerd; twintig jaar geleden maakte hij daar een administratieve fout bij de inschrijving van zijn bedrijf.

Bezem: ‘De IND zei meer tijd nodig te hebben voor een onderzoek naar Mohamedou’s signalering binnen het zogeheten Schengen-Informatiesysteem (SIS). In dit geautomatiseerde register wisselen Schengenlanden opsporingsinformatie uit. De vertraging heeft daarmee te maken, zei de IND. Desondanks geeft de immigratiedienst nu toch een verblijfsvergunning af.’

Club Guy & Roni last een extra voorstelling van Freedom in, waarbij Slahi wel live met de zaal in gesprek kan. Ook zet NITE (een Gronings samenwerkingsverband van Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni, Asko Schönberg en Slagwerk Den Haag) met Slahi een educatief scholenprogramma op rond het thema ‘vrijheid’. Bovendien schrijft hij mee aan de nieuwe grotezaalvoorstelling Oriëntalisme en de Friese locatievoorstelling Underground. De Balie trekt met Slahi langs mbo-opleidingen om met leerlingen verschillende perspectieven op vrijheid te bespreken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden