Voormalig directeur Stichting ALS krijgt een jaar celstraf

Voormalig directeur Eric Nolet (62) van de stichting ALS heeft dinsdag een jaar gevangenisstraf gekregen, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Volgens de rechtbank in Haarlem is bewezen dat de voormalig topman in 2013 met dertig overboekingen 170 duizend euro van de stichting naar een privé-rekening sluisde.

Redactie
Eric Nolet 30 augustus bij de rechtbank in Haarlem. Beeld anp
Eric Nolet 30 augustus bij de rechtbank in Haarlem.Beeld anp

Twee weken geleden eiste het OM een jaar onvoorwaardelijke celstraf. Nolet zei in de rechtbank 'zo druk' te zijn geweest met de Stichting ALS dat hij zijn eigen boekhouding verwaarloosde, waardoor er een grote belastingschuld was ontstaan. Huilend betuigde de oud-directeur spijt.

De in 2014 ontslagen directeur maakte het geld van de stichting over naar zijn privérekening. Nadat de stichting achter de diefstal kwam, stortte Nolet het geld terug. Een deel van dat geld (143 duizend euro) drukte Nolet volgens de rechtbank achterover als penningmeester van de stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek.

Dat geld zou echter weer afkomstig zijn van de stichting Vrienden van de Rudolf Steiner Kliniek, waar hij als penningmeester werkte. Volgens het OM verduisterde hij daar ongeveer anderhalve ton. Om sporen hiervan te verhullen leverde hij bij de accountant een valse leenovereenkomst in tussen hem en de stichting.

Vertrouwen beschaamd

De rechtbank rekende het Nolet zwaar aan dat hij geld van liefdadigheidsinstellingen heeft verduisterd 'en daar - ook toen er intern vragen kwamen - mee doorging'. Nolet begon in maart 2013 met het overmaken van geld van de stichting ALS naar zijn privérekening. Hij noemde dat 'interne boekingen'. Hoewel zijn eigen boekhouding er in juni al vragen over stelde, ging hij er tot december mee door.

Volgens de rechtbank heeft Nolet behalve de financiële schade die hij heeft aangericht, ook het vertrouwen beschaamd dat hij genoot als bestuurder. 'Zijn optreden heeft geleid tot brede verontwaardiging in de samenleving, mogelijke imagoschade voor de stichtingen en als gevolg daarvan een risico op een terugloop in donaties.' In de positie die hij had moet Nolet 'zich daarvan bewust zijn geweest', concludeert de rechtbank.

Nolet gebruikte het verduisterde geld om zijn eigen geldproblemen op te lossen en voor privédoeleinden, zoals het opknappen van zijn zeilboot. Zijn straf viel iets lager uit dan de eis, omdat hij een groot gedeelte al terugbetaalde en bij de behandeling van zijn zaak volgens de rechtbank 'zeer berouwvol' was.

Ice Bucket Challenge

De stichting zet zich in voor mensen met de zeer ernstige en zelfs dodelijke spierziekte ALS. Nolet was het gezicht van de Stichting ALS tijdens de populaire Ice Bucket Challenge in 2014, waarbij mensen werden uitgedaagd een emmer ijswater over zich heen te gooien. Wie dat niet deed werd geacht een donatie te doen aan de stichting.

De Rudolf Steiner Kliniek biedt intensieve zorg aan ouderen. Ook verzorgt de kliniek volwassenen met een verstandelijke handicap.

Voormalig minister Ivo Opstelten. Beeld
Voormalig minister Ivo Opstelten.Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden