Voormalig bestuurder Verwoert nam orders mee naar eigen bedrijf Crisis kost Starke Diekstra orders

Starke Diekstra, het bouwadviesbureau in Nieuwegein, heeft veel last gehad van de bestuursperikelen van begin dit jaar. Mede door de onrust binnen de top van het bedrijf is de orderportefeuille gezakt van 15,2 miljoen gulden in mei vorig jaar tot 13,3 miljoen gulden dit jaar....

Van onze verslaggever

NIEUWEGEIN

'De perikelen hebben hun sporen nagelaten', lichtte A. van der Valk dinsdag tijdens een persconferentie toe. De nieuwe financiële bestuurder van Starke Diekstra, het bureau dat als begeleider optreedt bij grote bouwprojecten zoals het Amsterdamse Magna Plaza en het hoofdkantoor van ABN Amro, stak niet onder stoelen of banken dat de onrust klanten heeft afgeschrikt.

'Al heeft niemand zich teruggetrokken, potentiële nieuwe opdrachtgevers zijn weggebleven. En aangezien de onrust al vanaf september vorig jaar speelt, tikt dat toch aan in de orderportefeuille.' De waarde van de orders heeft betrekking op de orders die het bureau nog in de loop van het jaar moet uitvoeren.

Met de perikelen doelt Van der Valk op de machtsstrijd tussen eigenaar en mede-oprichter F. Diekstra, die begin mei plotseling overleed. Eind vorig jaar botste Diekstra met zijn mede-directeuren M. Verwoert en B. Menheere over omvangrijke investeringsplannen. Nadat het duo Diekstra aanvankelijk opzij had weten te zetten, moesten Verwoert en Menheere in januari het veld ruimen.

Diekstra, de enige overgebleven statutaire directeur van het bureau, liet zich na het vertrek van zijn tegenstanders én de complete raad van commissarissen bijstaan door Van der Valk en H. de Jonge. De eerste was adjunct districtsdirecteur bij Crédit Lyonnais Bank Nederland, de tweede hoogleraar aan de Technische Universiteit in Delft. Pas gisteren konden de twee nieuwkomers officieel benoemd worden, evenals de nieuwe raad van commissarissen onder leiding van R. van den Heuvel.

De president-commissaris treedt momenteel ook op als gedelegeerd commissaris, met als voornaamste taak er voor te zorgen dat het aandelenbelang van de nabestaanden van Diekstra in goede handen terecht zal komen. Zij overwegen de verkoop van hun meerderheidsbelang in het bureau.

Van den Heuvel benadrukte dinsdag keer op keer dat Starke Diekstra 'kerngezond' is. De afgenomen orderportefeuille is niet alleen een gevolg van de bestuurlijke problemen. Ook de markt is daar debet aan, aangezien opdrachtgevers zich sowieso aarzelend opstellen bij vastgoedprojecten. Bovendien is de winst dit jaar op peil gebleven. Over de eerste vijf maanden bedroeg de winst uit gewone bedrijfsuitoefening 110 duizend gulden, volgens Van den Heuvel evenveel als een jaar eerder.

Het nieuwe trio Starke Diekstra-bestuurders streeft duidelijk een conservatievere lijn voor het bureau na dan de overleden naamgever. De plannen voor investeringen in zogeheten visual reality-projecten zijn op een laag pitje gezet. Ook de internationalisatie-strategie, waarvoor Diekstra zich sterk maakte, zijn van de baan. Met een vestiging in Brussel en op Curaçao is de nieuwe directie tevreden.

In tegenstelling tot de lijn die Diekstra vorig jaar nog uitzette gaat Starke Diekstra zich nu juist terugtrekken op het hoofdkantoor in Nieuwegein. Een vestiging in Groningen is overgedaan aan het lokale management, van een geplande acquisitie in Maastricht is afgezien en ook door de plannen voor een vestiging in Apeldoorn is een streep getrokken.

Gisteren werd ook duidelijk waarom de bestuurswisseling de resultaten van Starke Diekstra negatief heeft beïnvloed. Voormalig directeur Verwoert blijkt namelijk een grote opdracht te hebben meegenomen, een project van Holland Casino's. Dat project was eigendom van Verwoert, maar werd uitgevoerd door Starke Diekstra. Mede hierdoor moest het bureau een buitengewone last nemen van 1,1 miljoen gulden, waardoor de winst daalde van 2,1 miljoen gulden in 1993 tot 1,3 miljoen gulden vorig jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden