Voorlopige hechtenis van Hassan O. met dertig dagen verlengd

De raadkamer van de Rotterdamse rechtbank heeft vrijdag de voorlopige hechtenis van de 37-jarige van terroristische activiteiten verdachte Hassan O....

Van onze verslaggeefsters Janny Groen Charlotte Huisman

Hassan, die vorige week zondag tegelijk met drie leden van het gezin Mbarki werd aangehouden, wordt verdacht van het vervoer en/of in bezit hebben van explosieven. De oom van de Mbarki's, een student uit Brussel, wordt hetzelfde ten laste gelegd.

Hassan en de oom zijn vermoedelijk via een lekkende AIVD-medewerker, die vorige week donderdag op zijn werk werd gearresteerd, te weten gekomen dat de geheime dienst hen in de gaten hield. De AIVD-medewerker zou staatsgeheime informatie hebben doorgespeeld aan de 31-jarige Utrechter R.C., een praktiserend moslim. Die zou op zijn beurt zijn vrienden, onder wie Hassan, hebben geïnformeerd over de observatie van de geheime dienst.

De advocaten van Hassan, van R.C. en de oom uit Brussel zijn in beperking, dat wil zeggen dat ze niets over hun cliënten mogen zeggen. Raadsman Robert Maanicus, die R.C. bijstaat, wil slechts kwijt dat hij twijfels heeft over het beeld dat is ontstaan van een Utrechtse terroristische cel. Hij spreekt van een 'heksenjacht op praktiserende moslims'.

Ook Liesbeth Zegveld, die het gezin Mbarki bijstond en nu de advocaat is van de Brusselse oom, zegt haar bedenkingen te hebben bij de zaak. De inhoud van het dossier van de oom noemt ze mager: die bevat te weinig concrete informatie om langere hechtenis te rechtvaardigen.

In het Utrechts Nieuwsblad proberen twee vrienden van R.C., die zeggen ook door de AIVD te worden geschaduwd, het beeld van terroristen te ontkrachten. Volgens Ali (51) en Abdel (30) had R.C. die geheime stukken in augustus in de brievenbus gekregen. Ongevraagd en zonder afzender, met het poststempel Nieuwegein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden