Voorlopig vredesakkoord Mali getekend

Toeareg-rebellen in het noorden van Mali hebben vandaag een voorlopig vredesakkoord met de Malinese regering getekend. Wel benadrukten de opstandelingen dat er meer garanties moeten komen van de regering in Bamako voordat er definitief vrede kan komen. De rebellen spreken van een daad van 'goede wil'.

Bilal Ag Cherif tekent documenten tijdens de vredesakkoordceremonie in Mali. Beeld afp
Bilal Ag Cherif tekent documenten tijdens de vredesakkoordceremonie in Mali.Beeld afp

De Toearegs streven al decennia naar een onafhankelijke staat in het noorden van het land. Het document waarmee de opstandelingen nu mee hebben ingestemd voorziet in meer autonomie voor Azawad, zoals de Toearegs de regio in het noorden noemen. Morgen vindt de ceremoniële bekrachtiging plaats van het akkoord maar daar zullen de rebellen niet bij aanwezig zijn.

De situatie blijft gespannen. Maandag dreigde het vredesproces nog te ontsporen door gevechten tussen regeringseenheden en separatistische rebellen. Westerse landen zijn bang dat radicale islamisten gebruik maken van een machtsvacuüm door de gevechten om vaste voet aan de grond te krijgen in Mali.

Het chaotische en straatarme Mali hield vrijwel op te bestaan in 2012. Een nieuwe opstand van Toearegs en een militaire staatsgreep werden gevolgd door een verrassende opmars van groepen jihadisten. Toen die bijna heel het land onder de voet dreigden te lopen, greep Frankrijk begin 2013 in. Het Franse militaire ingrijpen werd in de zomer van dat jaar omgezet in een VN-missie, Minusma. Nederland doet daar met circa 450 militairen aan mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden