Voorlopig niet bijverdienen naast uitkering in Utrecht: ministerie verbiedt experiment

Utrecht stelt een experiment uit waarin bijstandsgerechtigden met minder dwang worden behandeld. Dat had op 1 mei moeten beginnen, maar het ministerie van Sociale Zaken gaat niet akkoord met de huidige onderzoeksopzet.

De woordvoerder zegt dat Klijnsma wel net nut inziet van een wetenschappelijk experiment 'naar de beste manier om bijstandsgerechtigden een toekomst te geven met een eigen inkomen'. Beeld anp

Volgens de Utrechtse wethouder Victor Everhardt (D66) 'verzint het ministerie telkens nieuwe hobbels om te voorkomen dat wij beginnen met dit nuttige en belangrijke experiment'. De woordvoerder van staatssecretaris Jetta Kleinsma (Sociale Zaken, PvdA) zegt dat het ministerie 'gewoon wat meer tijd nodig heeft'.

De woordvoerder zegt dat Klijnsma wel net nut inziet van een wetenschappelijk experiment 'naar de beste manier om bijstandsgerechtigden een toekomst te geven met een eigen inkomen'. 'Of je ze meer achter de broek moet zitten, of juist meer ruimte moet geven.'

Doel van het onderzoek is te kijken of er betere resultaten zijn te behalen met bijstandsgerechtigden als gemeenten soepeler met hen omgaan. Bijvoorbeeld door hen niet te dwingen te solliciteren of geen tegenprestatie van hen verwachten. En door hen de mogelijkheid te geven bij te verdienen. Het is de bedoeling dat aan het experiment de komende twee jaar zo'n duizend mensen deelnemen.

Een groep is niet verplicht te solliciteren. Een andere onderzoeksgroep krijgt daarnaast intensievere begeleiding om werk te vinden. Een derde groep krijgt de mogelijkheid maandelijks tegen een vergoeding van maximaal 125 euro een door de gemeente aangeboden klus uit te voeren. En de vierde groep, de controlegroep, wordt behandeld volgens de geldende, meer dwingende regels van de huidige wet.

Omdat het experiment niet binnen de huidige Participatiewet past, moest staatssecretaris Jetta Klijnsma hiervoor de gemeenten extra ruimten geven, via een Algemene Maatregel van Bestuur. Vooral het element dat bijstandsgerechtigden mogen bijverdienen naast hun uitkering, ligt politiek gevoelig.

De gemeente Utrecht dacht problemen met het ministerie te omzeilen door de groep die zou kunnen bijverdienen op de uitkering voorlopig uit het onderzoek te laten. 'We dachten: dit levert geen knelpunten op', zegt wethouder Everhardt. 'Maar nu hebben ambtenaren van het ministerie ons gezegd dat dit zo niet mag. Wij moeten van hen per werkloze kijken in welk van de groepen ze het meest kans zouden maken op werk. Maar dan is het natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek meer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden