Voorlopig is 'winnend concept' in handen van drugsmaffia

Beeld anp

Op pagina 11 van de Volkskrant stond gisteren een bericht dat je, als het waar zou zijn, eerder op de voorpagina had verwacht. 'Winnend concept tegen drugs in zuiden', stond er boven een stuk van Jan Tromp. Daarin mocht burgemeester Noordanus van Tilburg opscheppen over het succes van de nieuwe aanpak van de drugscriminaliteit. Er zijn xtc-labs en hennepkwekerijen opgerold en drugsbendes 'aangepakt': eindelijk is het lek boven water, en dit dankzij het 'winnende concept'.

Al een halve eeuw voeren we de 'War on Drugs'. Die heeft hele landen ontwricht, miljoenen mensenlevens gekost en tot niets anders geleid dan mooie prijzen voor de drugsmaffia en terreurbewegingen. Maar ziedaar: in Tilburg e.o. begint de victorie. Er is een 'winnend concept', bedacht door Peter Noordanus, de PvdA-burgemeester van de stad waar de productie van drugs de grootste economische sector is.

Het winnend concept bestaat uit extra agenten en betere samenwerking tussen overheidsinstanties. Ook in Limburg werkt het. De Limburgse hoofdofficier Bos zei dat criminelen in zijn provincie het nieuwe beleid als 'bijzonder vervelend' ervaren. Als dat geen vooruitgang is, in de strijd.

De afgelopen maanden schreef Jan Tromp in de zaterdagse bijlage Vonk van de Volkskrant indringende verhalen over de toenemende greep van de criminaliteit op het openbaar bestuur, in het bijzonder in Noord-Brabant. Het is bepaald geen pretje daar burgemeester te zijn, want voor je het weet ploegt een motorbende je gazon om of sms'en kampers je net iets te aardig welterusten.

In alle stukken klonk de roep om hardere repressie, anders is Noord-Brabant binnenkort het Sicilië van Nederland.

Soms is domheid ingegeven door onwetendheid, soms door valse voorlichting. Maar er is ook een vorm van domheid die je kunt omschrijven als een hardnekkige vorm van ontkenning van harde feiten, van een stug volgehouden geloof in onzin, van het volgen van een route waarvan je zeker weet dat hij doodloopt.

Het 'winnend concept' van Peter Noordanus is daarvan een pregnant voorbeeld. Het winnend concept is een gotspe. Er verkassen hooguit een paar criminelen van A naar B, er worden wat xtc-laboratoria verplaatst naar België en een paar minkukels opgesloten - het probleem blijft hetzelfde.

Dat miste ik, in de serie van Tromp: een ander geluid dan de roep om meer politie en meer geld voor bestrijding van drugsgerelateerde criminaliteit.

We weten uit talloze onderzoeken dat de consumptie, de handel én de productie van drugs níét afnemen door repressie. Dat repressie zinloos is staat net zo vast als dat de aarde rond is. Toch blijven we het doen. Repressie kost ons miljarden euro's per jaar en een groot deel van de politie- en gevangeniscapaciteit. Drugscriminelen steken hun illegaal verworven kapitaal in andere illegale activiteiten - of ze kopen er een wethouder mee. Repressie lost het probleem niet op, het versterkt het.

Regulering van drugs is het enige 'winnende concept'. Het levert belasting op, de politie kan zich gaan bezighouden met andere nuttige taken, het ontneemt de crimineel zijn handel en het is beter voor de gezondheid van de gebruikers.

De Noordanussen van deze wereld zijn ongewild de beste maatjes van de drugscrimineel: die heeft baat bij repressie, want die leidt tot hogere prijzen. Voorlopig is het 'winnend concept' in handen van de drugsmaffia.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden