Voorlopig geen verhoor Votron

Amsterdam Oud-Fortis-topman Jean-Paul Votron hoeft voorlopig geen getuigenverhoor in Nederland af te leggen. Eerst moet de Hoge Raad zich uitspreken over Votrons verzoek om in de Franse taal door een Belgische rechter te worden gehoord....

Van onze verslaggever Robert Giebels

Dat geldt ook voor oud-bestuursvoorzitter Maurice Lippens en oud-financieel directeur Gilbert Mittler. Die worden voorlopig evenmin gehoord.

De rechtbank van Utrecht maakt dit vrijdag bekend. Daar had Votron op 21 mei moeten verschijnen, maar hij kwam niet opdagen. Een dag eerder was Votron in cassatie gegaan bij de Hoge Raad, nadat het gerechtshof van Arnhem had bepaald dat de voormalige baas van de bank-verzekeraar in Utrecht zou moeten getuigen.

Wachten
Votrons advocaat zei op 21 mei tegen de Utrechtse rechter dat het cassatieverzoek een schorsende werking heeft en dat zijn cliënt dus niet naar Utrecht hoefde te komen. De rechter was het daar niet mee eens, maar liet weten zich te beraden. Hij heeft nu dus besloten te wachten wat de Hoge Raad beslist. Als die vindt dat de zaak geen spoed vergt, kan het twee jaar duren voor dat besluit valt.

De wet biedt volgens de Utrechtse rechtbank geen mogelijkheid om een getuige, die ook partij is in een zaak, te dwingen een verklaring af te leggen. Votron, Lippens en Mittler zijn zogenoemde partijgetuigen.

Hun beoogde getuigeverhoren maken deel uit van een zaak die zeven Fortis-beleggers tegen de drie ex-bestuurders hebben aangespannen. Ze eisen 1,3 miljoen euro schadevergoeding van elk van de drie mannen. De beleggers menen dat ze door het drietal zijn misleid omdat het heeft doen voorkomen dat Fortis kerngezond was, terwijl het tegendeel het geval was. Daardoor zou uiteindelijk de koers van Fortis-aandelen na juli 2008 in elkaar zijn gestort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden