Voorlopig geen vergunning meer voor Noord-Koreaanse arbeiders in Polen

De Poolse overheid geeft voorlopig geen vergunningen meer uit aan Noord-Koreaanse arbeiders. Aan de Amerikaanse website Voice of America schrijft het ministerie voor Buitenlandse Zaken dat Warschau daarmee gehoor wil geven aan twee recente VN-resoluties, die bedoeld zijn om Noord-Korea te straffen voor de recente kernproeven.

Noord-Koreanen luisteren naar een televisietoespraak van Kim Jong-Un in Pyongyang, op 22 September. Beeld afp
Noord-Koreanen luisteren naar een televisietoespraak van Kim Jong-Un in Pyongyang, op 22 September.Beeld afp

In Polen zijn op dit moment enkele honderden Noord-Koreanen werkzaam op scheepswerven en in de tuinbouw. Die praktijk is omstreden, want het grootste deel van hun salaris vloeit direct naar de Noord-Koreaanse staatskas. De arbeiders zelf houden maandelijks tussen de 60 en 140 euro over, en kunnen niet bij hun paspoorten. Warschau zegt de provincies nu te hebben geïnstrueerd om geen werkvergunningen meer uit te geven, in elk geval totdat de Europese lidstaten een 'gemeenschappelijke positie' hebben bereikt over de problematiek.

Polen is na Koeweit, Senegal en Qatar het vierde land dat gehoor geeft aan de VN-sancties op Noord-Koreaanse arbeid. Tot nu toe verdiende het streng communistische Noord-Korea er jaarlijks tussen de 1 en 2 miljard euro aan. Een rapport geschreven onder leiding van hoogleraar Remco Breuker (Universiteit Leiden) spreekt van 'moderne slavenarbeid'. 'Noord-Korea is het grootste illegale uitzendbureau ter wereld', zei Breuker tegen de Volkskrant.

Eerder deze week onthulden media in Denemarken dat een Deens oorlogsfregat in Polen werd gebouwd met behulp van Noord-Koreaanse arbeiders. Het gaat om de scheepswerf van Crist in de Poolse havenstad Gdynia. In 2014 kwam daar al eens een Noord-Koreaanse lasser om het leven, omdat hij geen beschermende kleding droeg.

Dwangarbeid
'Noord-Korea is het grootste illegale uitzendbureau ter wereld', zegt hoogleraar Koreastudies Remco Breuker die uitgebreid onderzoek deed naar Noord-Koreaanse dwangarbeid.

Bedrijven in China dicht

Het Chinese ministerie van Economische Zaken heeft donderdag de sluiting gelast van de Noord-Koreaanse bedrijven in China en tevens de joint ventures. De aangesproken firma's hebben daarvoor 120 dagen de tijd gekregen. De autoriteiten namen die maatregel in navolging van de laatste VN-resolutie om het regime van Kim Jong-un verder onder druk te zetten.

Ook buitenlandse ondernemingen waarin China en Noord-Korea op enigerlei wijze samenwerken, gaan dicht. Het Chinees ministerie heeft voor deze categorie geen termijn gesteld.

De VN-Veiligheidsraad besloot op 12 september nieuwe sancties te treffen tegen Noord-Korea wegens de aanhoudende rakettesten en nucleaire dreiging. Er werd een exportverbod voor textiel, een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Pyongyang, uitgevaardigd en ook de brandstofleveranties werden beperkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden