Voorlopig geen hartoperaties bij Haga

Het HagaZiekenhuis voert voorlopig geen hartoperaties uit. Dat heeft het bestuur van het Haagse hospitaal besloten na een incident met een ernstig zieke hartpatiënt, die niet volgens afspraak werd behandeld.

AMSTERDAM - De patiënt is inmiddels succesvol geopereerd in het Nijmeegse Radboud Ziekenhuis. Over de sluiting van de hartafdeling is overleg gevoerd met de Inspectie voor de Gezondheidszorg. 'Het streven is dat we over ruim een week orde op zaken hebben gesteld en weer kunnen opereren', zegt bestuurster Marjolein Tasche van het HagaZiekenhuis.


Het bestuur heeft hartchirurg Henry van Swieten binnengehaald als afdelingshoofd om het hartcentrum te reorganiseren. Van Swieten gaf eerder leiding aan de hartafdeling van het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen, waar voor zijn komst ook ernstige problemen speelden bij cardiochirurgie.


Het rommelt al veel langer op de hartafdeling van het ziekenhuis in Den Haag. Vorig weekend meldde radioprogramma Argos dat de sterftecijfers van de afdeling veel hoger zijn dan het landelijk gemiddelde en dat er door artsen met getallen zou zijn gesjoemeld om die werkelijkheid te verbloemen.


Daarop legde cardiochirurg Krishna Khargi tijdelijk zijn werkzaamheden neer. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de registratie van de sterftecijfers. In een persbericht meldde Khargi bovendien dat er 'zakelijke geschillen van inzicht' bestonden tussen hem en de andere artsen in de maatschap.


Onoplosbare problemen

Dat er 'onoplosbare' problemen waren binnen het team cardiochirurgie, werd vorig jaar ook al geconcludeerd in een extern onderzoek in opdracht van de raad van bestuur.


Vorige week kondigde het HagaZiekenhuis aan dat de leiding van de hartafdeling zou worden overgenomen door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Maar daar bleken de cardiochirurgen weinig voor te voelen. Martin Schalij, hoogleraar cardiologie aan het LUMC, was degene die in Argos de noodklok luidde over de situatie in het HagaZiekenhuis.


'De rol die het LUMC heeft gespeeld in de media, heeft eraan bijgedragen dat er bij onze artsen weinig draagvlak was voor een leidinggevende uit dat ziekenhuis', zegt Tasche. 'Vandaar dat wij nu met professor Van Swieten in zee gaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.