Voorlopig geen drukjacht op wilde zwijnen

De drukjacht op wilde zwijnen op de Veluwe mag voorlopig niet doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald in een geding dat was aangespannen door de Faunabescherming, een fervent tegenstander van deze manier van jagen....

ANP

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloot onlangs tegen de wens van de Tweede Kamer de drukjacht eenmalig toe te staan om het volgens haar te grote aantal zwijnen in het natuurgebied te verminderen.

De Faunabeheereenheid Veluwe (FBE) had een vergunning gekregen voor deze methode van jagen, waarbij een helper de zwijnen opjaagt en een jager ze vervolgens neerschiet. De Faunabescherming had hiertegen een aantal bezwaarschriften ingediend. De rechter heeft nu bepaald dat de jacht niet mag beginnen voordat deze zijn behandeld. Dat zou in januari gebeurd moeten zijn.

Methode
De voorstanders van de drukjacht stelden dat de gebruikelijke lokvoermethode niet voldoet om het grote aantal zwijnen aan te pakken. Bij die manier van jagen worden de beesten gelokt met voedsel. De rechter liet in zijn oordeel echter zwaar meewegen dat een aantal bij de FBE aangesloten organisaties, waaronder Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, al van tevoren hadden aangegeven geen gebruik te zullen maken van hun vergunning.

‘Het is niet uit te sluiten dat de lokvoermethode niet voldoende effectief is’, concludeerde de rechter hieruit. ‘Maar dat deze niet tijdig en met voldoende intensiteit is toegepast in dat gedeelte van de Veluwe waar de drukjacht zal worden toegepast.’

Ook was de rechter niet onder de indruk van het argument dat de wilde zwijnen veel schade aanrichten en verkeersongevallen veroorzaken.‘Het is onvoldoende aannemelijk dat de schade met name optreedt in dat gedeelte waar de drukjacht zal worden toegepast en niet in het gedeelte waar dat niet zal gebeuren.’

PvdD
De Partij voor de Dieren (PvdD) wil opnieuw met minister Gerda Verburg (Landbouw) praten over de beste manier om het aantal wilde zwijnen op de Veluwe te verminderen. Kamerlid Marianne Thieme voelt zich gesterkt door de uitspraak van de rechtbank.

De provincie Gelderland vindt het jammer dat de rechter de drukjacht op wilde zwijnen voorlopig verbiedt. ‘Het is wel belangrijk dat de zwijnenstand zoveel mogelijk wordt teruggebracht op de Veluwe. De tijd dringt’, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Harry Keereweer donderdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden