Voorlopig alternatief voor Fyra: intercity naar België

De Nederlandse en Belgische spoorwegen hebben een alternatief gevonden voor de door problemen geplaagde Fyra. Vanaf 18 februari zal er iedere ochtend en avond een intercity van Den Haag Holland Spoor naar Brussel-Zuid rijden. In maart wordt de frequentie opgevoerd tot iedere twee uur een trein. Voor de intercity geldt geen toeslag of reserveringsplicht.

VAN ONZE VERSLAGGEVER SANDER HEIJNE

AMSTERDAM - Dit heeft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur vrijdag bekendgemaakt. De intercity zal gebruikmaken van regulier spoor. Omdat het ministerie bij de aanleg van de hogesnelheidslijn besloot het spoor uitsluitend te voorzien van het nieuwe Europese veiligheidssysteem ERTMS, kunnen gewone intercity's niet worden ingezet op het snelle spoor.

Door de problemen met de Fyra krijgt Den Haag voorlopig zijn rechtstreekse verbinding met Brussel terug. Met de invoering van de nieuwe dienstregeling op 9 december kwam de Beneluxtrein, die ieder uur van Amsterdam via Den Haag en Rotterdam naar Brussel reed, te vervallen. Het ongenoegen over het schrappen van de Beneluxtrein is in de zakelijke en ambtelijke gemeenschap van Den Haag zo groot, dat de stad nu andere spoorwegmaatschappijen probeert te interesseren voor de exploitatie van een rechtstreekse lijn naar Brussel.

Den Haag zet de voorbereiding voor deze zogenoemde Lage Landenlijn naar Brussel door. 'We weten niet of het alternatief permanent is. En de frequentie is veel te laag', laat de Haagse verkeerswethouder Peter Smit weten. NS-topman Bert Meerstadt zei vrijdag dat de nieuwe intercity in ieder geval blijft rijden tot de Fyra weer in gebruik wordt genomen. Hij laat het aan Mansveld om te besluiten of de lijn Den Haag - Brussel ook na die tijd in bedrijf blijft. De Fyra rijdt van Amsterdam via Rotterdam naar België, zonder stop in Den Haag.

Amsterdammers kunnen voorlopig alleen met de hogesnelheidstrein Thalys rechtstreeks naar Brussel.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden