Update

Voorlopig alleen 130 op wegen waar het 'veilig' is

Alleen op snelwegen waarbij geen enkele twijfel bestaat over verkeersveiligheidsrisico's mag vanaf september 2012 een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur gelden. Een CDA-motie met die strekking werd vanavond aangenomen in de Tweede Kamer.

© ANP

Minister Melanie Schultz (Verkeer, VVD) wilde vanaf die datum op 60 procent van de wegen de nieuwe snelheidsnorm invoeren. Het CDA lag in de persoon van Kamerlid Sander de Rouwe dwars; hij wil dat beoogde aanpassingen aan wegen eerst zijn doorgevoerd, voordat het gaspedaal dieper mag worden ingetrapt.

Door de motie van de coalitiepartij moet Schultz haar fasering aanpassing. Zelf denkt ze dat per september 40 procent van de snelwegen naar 130 kan. In de jaren daarna wil ze de gewenste aanpassingen (versneld) doorvoeren om uiteindelijk op haar 60 procent uit te komen.

Schultz zei dat ze met de motie uit de voeten kan. De entreeborden bij de Nederlandse grens hoeven volgens haar niet afbesteld te worden. Ze wil op die borden de nieuwe snelheidsnorm van maximaal 130 km kenbaar maken en dat kan volgens haar ook als die norm bij 40 procent van de snelwegen geldt.

Geen spijt
Welke wegen wel of niet onder de nieuwe norm gaan vallen, moet ze nog bestuderen. Schultz heeft geen spijt dat ze aanvankelijk heeft ingezet op een sneller scenario. 'Ik sta daar nog steeds achter. Onze wegen zijn veilig.'

Luchtkwaliteit
In een tweede motie, die ook werd aangenomen, vroeg het CDA de snelheidsverhogingen niet door te voeren op plaatsen waar extra maatregelen nodig zijn voor luchtkwaliteit. Die zijn volgens De Rouwe te duur (41,5 miljoen euro). In economisch barre tijden vindt hij dat onverantwoord. In het regeerakkoord is deze kwestie niet tot in detail vastgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden