Voorlopig akkoord beperking CO2-uitstoot auto's

Nieuwe auto's in Europa moeten vanaf 2012 zuiniger en milieuvriendelijker worden. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de gezamenlijke EU-landen hebben daarover maandag een akkoord bereikt....

ANP

De gemiddelde nieuwe auto mag vanaf 2012 hooguit 130 gram CO2 per kilometer uitstoten. Nu ligt het gemiddelde nog tegen de 160 gram. De maatregel is een van de hoekstenen van de EU-acties om het klimaat te beschermen en minder afhankelijk te worden van olie.

Het Europees parlement en regeringshoofden van de EU keuren het onderhandelaarsakkoord vrijwel zeker deze maand goed.

Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) is nauw betrokken bij de onderhandelingen. Ze noemt het compromis over de nieuwe EU-wet ‘erg teleurstellend’. Ze vindt de late invoering een gemiste kans voor het milieu en het oliegebruikt. ‘In feite hoeven de autofabrikanten tot 2015 niets te doen. Want er is afgesproken dat de eerste jaren slechts een deel van de nieuwe wagens aan de limiet hoeft te voldoen.’

Bovendien zijn er uitzonderingen voor kleine autofabrikanten zoals Landrover. Ook fabrikanten van weinig verkochte modellen, zoals sportwagens en ambulances, worden ontzien.

Wel komen er boetes voor fabrikanten die de norm niet halen. Fabrikanten waarvan de nieuwe wagens gemiddeld 4 gram te veel CO2 uitstoten, moeten daarvoor 95 euro per gram per verkochte auto gaan betalen.

PvdA'ster Corbey is wel blij dat het EU-akkoord de opkomst van elektrische auto's stimuleert. Elektrische auto's zorgen voor fors minder CO2 dan benzine- of dieselwagens. Fabrikanten mogen de auto's vanaf 2013 extra zwaar meetellen in de berekening.

De milieubeweging reageerde maandagavond zeer ontevreden. Greenpeace spreekt over een ‘leeg akkoord’, omdat de doelen en boetes uit het oorspronkelijke voorstel zijn afgezwakt.

‘De auto-industrie stuurde de onderhandelingen al geruime tijd, terwijl de EU-politici in de passagiersstoel commentaar leverden’, zegt Franziska Achterberg, campagnevoerder van Greenpeace. ‘Met deze wet helpt het verkeer weinig mee om het klimaat te beschermen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden