Voorlichters

Vorige week vrijdag publiceerde rePublic.nl een interview met Hans Siepel, voormalig onderdirecteur Voorlichting bij Binnenlandse Zaken. Begin 2003 was hij voorzitter van de strategiegroep-Irak....

Bert Wagendorp

Volgens Siepel stond onze steun aan de VS bij voorbaat vast. ‘De vraag was alleen welke argumenten we daarbij zouden verzinnen.’ Het ging niet, ‘zoals in een volwassen democratie wordt verondersteld, om hoor en wederhoor en argumentatie. () We hebben alleen nog naar een passende redenering gezocht.’

Aanvankelijk kraaide er geen haan naar Siepels uitspraken. Kennelijk heb je in de trein tussen Groningen en Leeuwarden wel internet, maar is de ontvangst rond het Binnenhof nog altijd matig.

Gisteren trok de SP dan toch aan de bel. De partij wil Balkenende vragen stellen over Siepels uitspraken.

Maar komt er antwoord? Sinds vorige week wil de regering geen vragen meer beantwoorden over de Irak-kwestie.

Kamerlid: ‘Is het juist dat de regering in 2003 al bij voorbaat had besloten Amerika te steunen?’

Premier: ‘Aha, vraagje voor de commissie-Davids.’

Kamerlid: ‘Heeft u de Kamer en het volk voor de gek zitten te houden met praatjes voor de vaak, terwijl alles al lang was bekokstoofd?’

Premier: ‘Antwoord in november van de heer Davids.’

Voorzitter: ‘Heeft de geachte afgevaardigde nog meer vragen?’

Premier: ‘Ja, neem ik die ook meteen even mee.’

Kamerlid: ‘Bent u wel helemaal tof?’

Premier: ‘Hij staat genoteerd!’

Benieuwd hoe ver Balkenende durft te gaan, in zijn deconfiture van de democratie.

Ik ken Hans Siepel niet. Misschien is hij een rancuneuze ex-ambtenaar of een geboren fantast. Maar als dat niet zo is en hij de waarheid spreekt, dan zijn wij in 2003 door Balkenende behandeld als onnozele idioten.

Een andere voormalig voorlichter, Bert Kreemers van Defensie, schreef een proefschrift over de aanschaf van gevechtsvliegtuigen. Jammer dat die voorlichters ons pas écht gaan voorlichten als ze niet meer in dienst zijn, maar ook Kreemers werpt niettemin een helder licht op het functioneren van onze democratie.

De leden van de Tweede Kamer kunnen op geen stukken na op tegen de technocraten van Defensie, en dus krijgen de Tanguy’s en Laverdures van de Luchtmacht altijd precies de speeltjes die ze willen. Dat kost in het geval van de JSF 5,6 miljard, of misschien wel zes miljard – niemand weet het precies – en daarna nog bijna 15 miljard voor dertig jaar geluidsoverlast.

We hebben ons als enig land naast Amerika met vage beloften de peperdure testfase in laten lullen – zijn wij nou zo slim of zijn die anderen zo dom? Volgens de Rekenkamer schetst Defensie stelselmatig een vertekend beeld en worden risico’s en onzekerheden bewust buiten beeld gehouden.

Dat de F-16 nog minstens tien jaar meekan, telt ook niet. De jongens willen nieuwe spullen; voor welke oorlog is overigens niet direct duidelijk.

De aanschaf staat al sinds 2001 vast, en bij Defensie is de strategiegroep-JSF nu al acht jaar bezig met verzinnen van argumenten om ons op de mouw te spelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden