Voorkomen acties zorg kost 188 miljoen
Een niet nagekomen belofte van minister Borst is de voornaamste oorzaak van de onrust en acties in de gezondheidszorg. Angel in het conflict: de uitblijvende compensatie van fors gestegen verzekeringspremies voor huisartsen en vrije-beroepsbeoefenaren zoals fysiotherapeuten....
Met 188 miljoen gulden had minister Borst van Volksgezondheid zich een hoop ellende kunnen besparen.
De staking van de huisartsen en de actiedreiging van tandartsen en fysiotherapeuten waren waarschijnlijk achterwege gebleven, als de minister dit bedrag voor dit jaar had weten los te peuteren bij haar collega Zalm van Financiën.
Met die miljoenen had Borst haar belofte van begin dit jaar - het compenseren van de fors gestegen premies voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering - kunnen nakomen.
Het doorgaans zeer strenge tarievenorgaan CTG besloot eind januari dat de forse stijging van de arbeidsongeschiktheidspremie van de jaren 1999 en 2000 nog dit jaar zou worden gecompenseerd in de tarieven van huisartsen en andere vrije-beroepsbeoefenaren, zoals tandartsen, logopedisten en fysiotherapeuten. Daarmee zou een bedrag zijn gemoeid van 107 miljoen gulden.
De afgelopen twee jaar was de premie met respectievelijk 25 en 30 procent omhoog gegaan. Oorzaak: steeds meer artsen en vrije-beroepsbeoefenaren raakten langdurig arbeidsongeschikt, onder meer als gevolg van burnout. Die trend zette nog krachtiger door in dit jaar, 2001. De compensatie dáárvan - sommige premies stegen met honderden procenten - werd echter nog uitgesteld. Het CTG wilde eerst kijken hoe die verzekeringen precies in elkaar steken en hoe de premie kan worden verwerkt in een nieuw honoreringssysteem dat in de maak is. Een rapport daarover is eind deze maand klaar.
Het besluit van het CTG werd echter half april door minister Borst afgekeurd. Zij wil de premiecompensatie uitsmeren over drie jaar: 2001, 2002 en 2003, omdat ze van het kabinet te weinig geld kreeg voor een ruimhartige compensatie in dit jaar.
Hoewel de beroepsverenigingen de bui zagen hangen, wilden ze eerst afwachten wat het kabinetsberaad over de Voorjaarsnota definitief zou opleveren. Toen het resultaat vrijdagnacht bekend werd, kwamen de actieplannen uit de kast.
Als Borst de voorstellen van het CTG had overgenomen, zouden de huisartsen en hun collega's niet alleen compensatie hebben ontvangen voor de arbeidsongeschiktheidspremie (in totaal 107 miljoen gulden), maar ook voor de gestegen ziektekostenpremie (81 miljoen gulden). Als het CTG zijn zin had gekregen, zouden de huisartsen er dit jaar (ter compensatie van de gestegen premies in 1999 en 2000) bijna 5000 gulden hebben bijgekregen: 2.561 gulden voor de ziektekosten en 2.388 gulden voor de arbeidsongeschiktheid.
Voor de tandartsen zou de compensatie meer dan 10 duizend gulden zijn geweest, waarvan 7.663 voor de arbeidsongeschiktheid. De tariefsverhoging voor de fysiotherapeuten zou aan compensatie 5.676 gulden hebben opgeleverd, waarvan 3.627 voor de arbeidsongeschiktheidspremie.
Ze krijgen echter nu en in volgende jaren maar eenderde van dat bedrag. Hoe de hogere premies in de jaren 2001 en volgende jaren worden gecompenseerd, is bovendien nog onzeker.