Commentaar

Voorkom dat Brabantse toestanden Nederlandse toestanden worden

Brabantse bestuurders moeten meer armslag krijgen bij de bestrijding van de drugscriminaliteit.

Hennepplantjes in een bedrijfspand in Zaltbommel. Beeld ANP

Zes Brabantse bestuurders hebben in de Volkskrant een probleem aan de orde gesteld dat elke bewoner van elk landsdeel belang zou moeten inboezemen: het onvermogen om drugscriminelen met de middelen van de rechtsstaat te verslaan. Van gevangenisstraffen gaat op hen geen afschrikwekkende invloed uit. En ze profiteren van de rechten die verdachten in dit land genieten.

De Brabantse bestuurders pleiten ervoor om drugscriminelen uit te zonderen van rechten die andere verdachten genieten, zoals de beëindiging van voorarrest in afwachting van een proces. 'Vanuit de rechtsstaatgedachte hartstikke mooi', zegt de Bredase burgemeester Paul Depla, 'maar doe dat nou niet met drugscriminelen'. Verder zou het makkelijker gemaakt moeten worden om beslag te leggen op crimineel vermogen, en zouden de aldus verkregen middelen in een 'ondermijningsfonds' moeten worden gestort waarmee de bestrijding van drugscriminaliteit kan worden bekostigd.

Het is de vraag of alle voorstellen van de Brabantse bestuurders de toets aan het gelijkheidsprincipe in de rechtspraak zullen doorstaan. Tezelfdertijd is het duidelijk dat bij de bestrijding van de drugscriminaliteit allang niet meer met de inzet van conventionele middelen kan worden volstaan. Criminelen hebben zich in de loop van enkele decennia in alle uithoeken van de samenleving genesteld. Ze zijn spelers geworden in de bovengrondse economie. Ze poseren, met de sponsoring van sportclubs, als weldoener en verplichten daarmee burgers aan zichzelf. Ze pogen het beleid van bestuurders met subtiele en minder subtiele middelen te beïnvloeden. Ze ondermijnen, met andere woorden, de democratische rechtsstaat. Het is dan misschien geen toeval dat de zes bestuurders zich in verkiezingstijd hebben gemeld, dat neemt niet weg dat hun alarmisme alleszins gegrond is.

In Brabant zijn maffiose structuren ontstaan die er nog niet waren toen de wetten tot stand kwamen waarmee de rechtsstaat zich kan verweren. Bestuurders en wetshandhavers moeten meer armslag krijgen in hun ongelijke gevecht. Om te voorkomen dat Brabantse toestanden ooit Nederlandse toestanden zullen zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden