Voorkennisregels soepeler in nieuwe wet vanwege EU

Het Openbaar Ministerie krijgt minder mogelijkheden om misbruik van voorkennis te vervolgen. Tegelijkertijd kan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) strenger optreden tegen het delict en sneller boetes opleggen....

Van onze verslaggeefster

Een aanpassing in de Wet Toezicht Effectenverkeer (WTE) voor de beurshandel maakt vervolging van handel in effecten met voorkennis aanzienlijk moeilijker. De definitie van voorwetenschap wordt aangepast. Hiervan is voortaan sprake als de informatie naar verwachting 'significante' invloed heeft op de beurskoers. Ook is voorkennis alleen strafbaar als deze daadwerkelijk is gebruikt.

De aanpassing hangt samen met de wens van de Europese Commissie om regelgeving in Europese landen zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. De relatief strenge Nederlandse wetgeving wordt op punten versoepeld.

Bij verdenkingen van handel met voorwetenschap zal tevens aangetoond moeten worden dat er daadwerkelijk gebruik is gemaakt van die voorkennis. Bovendien maakt de wet voortaan een onderscheid tussen twee soorten ingewijden. De primaire en secundaire ' insider' verschillen omdat van de tweede categorie personen bij een verdenking aangetoond moet worden dat ze wisten dat zij over voorkennis beschikten.

In het recente verleden heeft het OM zich een aantal malen vertild aan het aanpakken van vermeend misbruik van voorkennis.

De aanpassing van de wet brengt met zich mee dat toezichthouder AFM meer bevoegdheden krijgt. Het toezicht op de informatievoorziening wordt verschoven van de beurs naar de AFM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden