Voorkennis bij meer leerlingen

Alle eindexamenkandidaten horen vandaag of ze geslaagd zijn. Wie toch de gesloten examens uit Rotterdam heeft gebruik, kan nog jaren later zijn diploma kwijtraken.

DEN HAAG/ROTTERDAM - Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt aan wie de gestolen eindexamens van Ibn Ghaldoun zijn doorgegeven of verkocht. De examens zijn verder digitaal verspreid onder 'individuele leerlingen' van andere scholen in en buiten Rotterdam, aldus het Openbaar Ministerie.


Ondanks deze voorkennis hoeven de examens niet landelijk over te worden gedaan. 'Uit een cijfermatige analyse blijkt dat er geen sprake is van grootschalige fraude in Rotterdam of de regio', zei VVD-staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) woensdagavond 'Alle leerlingen in Nederland van vmbo, havo en vwo kunnen daarom vandaag de uitslag van hun examen krijgen. Wie is geslaagd, ontvangt over een week of twee zijn diploma.'


Voor individuele leerlingen van buiten de Ibn Ghaloun-school met voorkennis, is een 'inkeerregeling' ingesteld. Zij kunnen zich tot vrijdagavond 18 uur melden bij de rector van hun school. Die moet de betreffende examens ongeldig verklaren en melding doen bij de politie en de Onderwijsinspectie. De leerling mag in het tweede tijdvak de ongeldige examens opnieuw afleggen en zo nodig in het derde tijdvak herexamen(s) doen.


'Wie de afgelopen examens met voorkennis heeft afgelegd en zich niet meldt, dreigt zijn diploma later alsnog te verliezen en te worden verwijderd van een vervolgopleiding', waarschuwt Dekker. 'Dit risico loop je ook nog over een aantal jaren. Ik adviseer betrokken leerlingen met klem zich te melden, maar de inkeerregeling staat los van mogelijke vervolging door het Openbaar Ministerie.'


Kamerleden reageerden instemmend op de regeling. 'Kinderen moeten altijd weer een kans krijgen', reageerde Paul van Meenen (D66). 'Het is goed dat leerlingen spijt kunnen betuigen', aldus Eric Smaling (SP).


Woensdag bleek dat op Ibn Ghaloun in totaal 24 examens zijn gestolen. Voor de leerlingen van deze school worden 23 examens ongeldig verklaard; het 24ste examen was het vwo-examen Frans, waarvan landelijk al een andere versie is afgenomen.


Het scholierencomité LAKS is opgelucht dat de examens geldig zijn verklaard. 'Buiten de leerlingen op het Ibn Ghaldoun kan iedereen opgelucht ademhalen en eindelijk genieten van een lang verwachte vakantie', zegt voorzitter Remco Barendregt. 'Maar het is onacceptabel dat dit acht dagen heeft geduurd. Scholieren zaten in onzekerheid en een grote groep vmbo-scholieren heeft nu zelfs een dag minder om voor hun herkansingen te leren.'


De vmbo-herexamens beginnen maandag al. Barendregt: 'We gaan ervanuit dat het College voor Examens rekening houdt met deze zenuwslopende omstandigheden. Scholieren moeten niet worden afgerekend op het wangedrag van de daders.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden