Voorkennis bij handel in Content

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdagochtend zes mensen gearresteerd op verdenking van handel met voorkennis in aandelen Content. De zes wisten dat de uitzendbureaus Content en Unique begin dit jaar in het geheim gesprekken voerden over een fusie....

Van onze verslaggever

In een persverklaring benadrukt het bestuur van Unique dat zij 'op geen enkele wijze betrokken is bij handel met voorkennis in aandelen Content'. Bestuursvoorzitter Michiel van Hemele van Creyf's, dat Content in maart van dit jaar heeft overgenomen, geeft desgevraagd 'geen commentaar' op de vraag of er wél bestuurders van Content/Creyf's door Justitie zijn ondervraagd.

Content en Unique bevestigen dat zij begin dit jaar met elkaar hebben onderhandeld over een fusie. Nadat deze besprekingen in februari op niets uitliepen, liet Content zich in maart overnemen door het Belgische Creyf's.

Het is onduidelijk wie begin dit jaar allemaal op de hoogte waren van de besprekingen tussen Content en Unique. 'Het waren hele serieuze gesprekken, van december tot februari, tussen de twee raden van commissarissen en de twee raden van bestuur', weet een ingewijde. 'Wat mij verrast is dat mogelijk meer mensen ervan wisten.' Ook enkele directeuren van werkmaatschappijen waren op de hoogte van de besprekingen. 'Maar het zou me verbazen als er géén bestuurders van Content betrokken zijn bij deze zaak', zegt een andere goed ingelichte bron.

Unique licht toe dat één medewerker, die niet rechtstreeks betrokken was bij de fusiegesprekken, duizend aandelen Content heeft gekocht. Deze transactie zou hebben plaatsgevonden nadat de twee bedrijven hun fusiebesprekingen hadden beëindigd. Toen de aankoop van de werknemer bij de raad van bestuur bekend werd, is de transactie ongedaan gemaakt, om elke schijn van voorwetenschap uit te sluiten. Deze transactie lag volgens Unique ruim voor het uitbrengen van het bod door Creyf's op de aandelen van Content, eind maart.

Naast de vier medewerkers van Content en de werknemer van Unique is nog een zesde persoon door justitie verhoord. Wie dit is, is onduidelijk. Het onderzoek naar de koersontwikkeling en handel in aandelen Content is in augustus in gang gezet door de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE).

Waarschijnlijk richt het justitiële onderzoek zich op de periode tussen 1 en 8 februari. Het aandeel Content steeg toen ruim 16 procent tot 14,95 euro, zonder dat daar een duidelijke reden voor was. In de weken voorafgaand aan de overname van Creyf's door Content liep de koers opnieuw flink op.

Na de mislukte fusiebesprekingen met Unique, afgebroken in februari, bleek in maart dat Contents bestuursvoorzitter H. Stellingsma wegens een conflict met de commissarissen was opgestapt. Amper twee weken later werd de overname door het Belgische Creyf's beklonken.

De twee overige bestuurders van Content, F. van Male en R. Krijt, werden vervolgens opgenomen in de raad van bestuur van Creyf's. Eind vorige maand werd bekend dat Krijt onverwachts is opgestapt. De reden daarvoor is onbekend. Van Male zat toen al enkele weken ziek thuis.

Net als Content ging ook Unique op zoek naar een andere partner. Begin september kondigden Unique en Brunel een fusie aan, maar die werd twee weken geleden te elfder ure afgeblazen. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie heeft 'geen enkele relatie' met deze mislukte fusie, aldus Unique. Brunel onthoudt zich van elk commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden