Voorjaarsoverleg tweede helft april

DEN HAAG (ANP) - Het voorjaarsoverleg tussen kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties is in de tweede helft van april. Dit heeft het ministerie van Sociale Zaken donderdag laten weten.

,,De partijen hebben er behoefte aan'', zo zei minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken. Hij vond dat een goed teken. Vorige maand nog zei premier Jan Peter Balkenende dat het nog lang niet vaststond of het traditionele overleg dit jaar door zou gaan.

De agenda voor het overleg wordt in onderling overleg vastgesteld. De bewindsman wilde niet ingaan op de vraag welke thema's voor hem prioriteit hebben. Maar hij wees er wel op dat de jongste cijfers van het CBS aangeven dat de werkloosheid niet meer daalt.

Koopkracht onder druk

Vakcentrale FNV wil het onder meer hebben over de koopkracht die blijkens de cijfers van het Centraal Planbureau onder druk staat. Volgens het CPB moet Nederland in de tweede helft van dit jaar rekening houden met een oplopende inflatie. Dat komt volgens Donner onder meer door de stijgende olieprijs. Hij liet blijken er niet voor te voelen dat te compenseren. Voor de voorgenomen verhoging van de btw in 2009, worden werknemers al gecompenseerd doordat zij geen ww-premie meer hoeven te betalen.

Ook wil de FNV het hebben over ,,wegwerppersoneel'', zoals jongeren in supermarkten, en het verhogen van de arbeidsparticipatie, onder meer door telewerken.

Volgens Donner hoeft het traditionele overleg niet per se besluiten op te leveren. Maar het is naar zijn zeggen niet louter een beleefdheidsbijeenkomst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden