Voorhoofdsholtepijn door taaislijmziekte

Chronische voorhoofdsholteontsteking (sinusitis) lijkt voor een deel erfelijk bepaald te zijn. Onderzoekers van de Johns Hopkins-universiteit in Baltimore (VS) hebben vastgesteld dat patiënten die vaak last hebben van ontstoken voorhoofdsholten, significant vaker ook drager zijn van een genetische mutatie die bijdraagt aan cystische fibrose (taaislijmziekte of CF)....

In The Journal of the American Medical Association (JAMA) van 11 oktober rapporteren de geneticus Garry Cutting en collega's dat ze bij 10 van 147 patiënten met chronische voorhoofdsholteontstekingen (7 procent) mutaties in het zogeheten CFTR-gen aantroffen.

Mutaties in dit gen zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van taaislijmziekte, indien ze in tweevoud aanwezig zijn. CF is een recessieve erfelijke ziekte, wat betekent dat er behalve patiënten ook gezonde dragers van de genetische mutatie zijn.

Volgens Cutting is bekend dat patiënten met CF behalve allerlei andere problemen ook vrijwel altijd chronische voorhoofdsholteontsteking hebben. Maar wat het dragerschap van de CF-mutaties voor invloed heeft op de gezondheid, was tot dusver nog niet duidelijk.

Nu blijkt dat, althans bij een klein deel van de sinusitis-patiënten, het dragerschap van de CF-mutaties invloed heeft op de kwaliteit van de slijmvliezen in de voorhoofdsholten.

Cutting denkt dat deze ontdekking op termijn gevolgen kan krijgen voor de behandeling van chronische sinusitis. Wellicht hebben dragers van de CF-mutaties baat bij medicijnen die ook bij patiënten met CF worden toegepast.

Het nieuwe inzicht betekent volgens hem ook dat bestaande medicijnen, zoals pseudoefedrine (Sudafed) dat de slijmvliezen uitdroogt, dragers van de CF-mutatie van de wal in de sloot helpen. Zij hebben immers juist te maken met een defect in het watertransport in en uit de slijmvliescellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden