Voorhoeve zal afsluiten Srebrenica negeren bij bevoorraden militairen

Minister Voorhoeve van Defensie legt zich niet neer bij de pogingen van Bosnische Serviërs om de Moslim-enclave Srebrenica van de buitenwereld af te sluiten....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Eventueel worden voor de bescherming van de enclave en de helikopters ook NAVO-vliegtuigen ingezet. Voorhoeve en zijn collega van Buitenlandse Zaken Van Mierlo deden gisteren geen moeite te verbergen dat zij uitermate somber zijn over de situatie in voormalig Joegoslavië.

Voorhoeve: 'De partijen maken zich op voor nieuwe oorlogvoering, en de internationale gemeenschap heeft geen middelen om de situatie te beheersen. Er is geen visie en regie om de rampen die op ons afkomen te verhinderen. We moeten rekening houden met zwaardere plagerijen en grotere problemen.' Van Mierlo: 'Helaas heeft de machteloosheid de overhand in de VN en de internationale contactgroep voor Bosnië. Er is een stand still in de instituties waarin creatieve oplossingen moeten worden bedacht.'

In 'een aantal hoofdsteden' worden volgens Voorhoeve plannen gemaakt voor een eventuele evacuatie van de eigen blauwhelmen. De minister noemde geen namen, maar het is bekend dat het gaat om Parijs en Londen. De minister wil zo lang mogelijk met de Nederlandse eenheden in Bosnië blijven, vanwege de humanitaire gevolgen van een terugtrekking. Duidelijk is dat Nederland niet kan achterblijven als de Fransen en de Britten zich terugtrekken.

Voorhoeve zei in nauw contact te staan met de Britten, die een eenheid hebben in een andere oostelijke Moslim-enclave, Gorazde. De minister verklaarde dat de veiligheid en de voedselsituatie van de Nederlandse militairen in de enclave 'de allerhoogste aandacht' hebben. Bevoorrading vanuit de lucht is op dit moment niet aan de orde, zo zei Voorhoeve.

De commandant van de Bosnische Serviërs, generaal Ratko Mladic, sluit Srebrenica, Gorazde en Zepa af en toe af om aan te tonen hoe kwetsbaar Unprofor in de oostelijke enclaves is. Mladic legt volgens Voorhoeve ook een verband met de Servische gebieden in Kroatië. Indien Unprofor daar weg moet, zoals de Kroatische president Tudjman wil, moeten de VN volgens Mladic ook weg uit de enclaves in Bosnië.

Mladic vindt dat de Bosnisch-Servische bevolking te veel lijdt onder het internationale embargo. Daarom eist hij steeds meer van het voedsel, de medicijnen en de diesel op die naar de enclaves gaan. De Bosnische Serviërs hebben een groot gebrek aan diesel en drijven daardoor de 'prijzen' voor het geven van doorrijvergunningen op.

Volgende week praat Voorhoeve in New York op het VN-hoofdkwartier met secretaris-generaal Boutros Boutros Ghali over versterking of aflossing van de Nederlanders in Srebrenica.

De minister kondigde aan dat de komende twee maanden nog eens 160 Nederlandse VN-militairen worden teruggetrokken. Dat aantal komt bovenop de 140 man die al terug zijn. De terugtrekking is het gevolg van het sluiten van de basis in Lukavac. De ondersteunende eenheid voor Srebrenica opereert nu vanuit Santici. Er blijven ongeveer 2600 Nederlandse VN-militairen in en rond voormalig Joegoslavië werkzaam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.