Voorhoeve wil Nederlandse troepen naar Albanië sturen

Minister Voorhoeve van Defensie is bereid Nederlandse troepen naar het noorden van Albanië en Macedonië te sturen. Die moeten vluchtelingen uit Kosovo opvangen en Albanië stabiliseren....

Er is nog niet gevraagd om Nederlandse troepen voor Macedonië, want de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU en de NAVO moeten de situatie in Kosovo nog bespreken. 'Als er behoefte aan is, moet Nederland het ernstig overwegen. Daar zou met mij best over te praten zijn. Want het gaat ons aan wat er in Kosovo gebeurt. Het heeft consequenties voor alle Europese landen', zei Voorhoeve.

De troepen moeten in het kader van een internationale vredesmacht naar Albanië worden gestuurd met het doel het politiek zwakke land te stabiliseren. Voorhoeve verwacht dat een grote stroom vluchtelingen van Kosovo naar Albanië zal trekken als de gevechten in de Servische provincie aanhouden. De troepen moeten ook humanitaire hulp verlenen.

De minister denkt niet dat het tot ingrijpen in Kosovo zal komen. Daar is een resolutie van de Veiligheidsraad voor nodig en die zal 'door Rusland worden getorpedeerd'. Voorhoeve steunt de eis van de Albanezen voor autonomie.

In het aangrenzende Macedonië, dat een grote Albanese minderheid kent, verblijft al enige jaren een kleine VN-vredesmacht. Die bestaat uit Amerikanen, Finnen en Denen. Tot nu toe zijn de VN er met een relatief kleine vredesmacht in geslaagd Macedonië buiten de strijd op de Balkan te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden