Nieuws

Voorgenomen politiestaking tijdens Feyenoord-Ajax afgeblazen, kabinet wil weer over cao onderhandelen

De politiebonden hebben afgezien van een staking tijdens de voetbalklassieker Feyenoord-Ajax van vanmiddag, net nu er grote spanningen zijn tussen supporters. Het demissionaire kabinet zegt toe de cao-onderhandelingen weer voort te zetten.

Niels Waarlo
Zaterdag bekogelden Feyenoord-fans de politie met vuurwerk en stenen. Beeld ANP
Zaterdag bekogelden Feyenoord-fans de politie met vuurwerk en stenen.Beeld ANP

De bonden dreigden het werk neer te leggen terwijl er veel wrijving is tussen supporters van Ajax en Feyenoord. In de afgelopen week gingen bij meerdere Rotterdamse cafés die populair zijn bij Feyenoord-supporters vuurwerkbommen af. Een 21-jarige man uit Amsterdam is als verdachte opgepakt. Vrijdag raakte een Amsterdams café dat populair is bij Ajax-fans beschadigd door zwaar vuurwerk.

De vier politiebonden zijn onder meer boos over geweld tegen agenten, stellen ze in een verklaring. Zaterdag nog raakte de politie slaags met Feyenoord-aanhangers nabij het trainingscomplex van de club. De supporters gooiden onder meer flessen en vuurwerk. Ook zijn de bonden gefrustreerd dat agenten geen voorrang krijgen in de vaccinatiecampagne.

Bovendien ligt er nog altijd geen nieuwe cao voor de politie, waarvan de bonden het demissionaire kabinet de schuld geven. Die heeft nu aangegeven de onderhandelingen weer voort te zetten, waarmee er geen reden meer was om te staken, volgens Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. Zondagmiddag was er contact tussen de politie en demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), maandag spreken ze verder.

De bonden schreven dat ze ‘steeds meer signalen van hun achterban krijgen om maar gewoon eens te stoppen met steeds als kop van jut te dienen als het ontbrandt in de maatschappij’. Op zaterdag vroegen ze agenten die worden ingezet bij de voetbalklassieker Feyenoord-Ajax of ze bereid zouden zijn het werk neer te leggen tussen 13.00 uur en 15.00 uur. De wedstrijd begon om 14.30 uur.

Volgens locoburgemeester Bert Wijbenga was de politie-actie ‘ontijdig en onevenredig’. De gemeente Rotterdam had dan ook een kort geding aangezegd om bij voorbaat te voorkomen dat agenten zouden staken. Dat kort geding begon om 11.00 uur.

De Rotterdamse politiechef zei tijdens de zitting dat de wedstrijd zou zijn afgelast als de staking was doorgaan. De handreiking van het kabinet werd tijdens het kort geding gedaan.

In aanloop naar de wedstrijd wist de politie op meerdere plaatsen in het land aanvaringen tussen supportersgroepen te voorkomen, volgens locoburgemeester Wijbenga. Zo sloot de ME in Vlaardingen enkele tientallen voetbalsupporters in omdat zij mogelijk op weg waren naar een confrontatie. De politie kon niet zeggen of het om aanhangers van Feyenoord of Ajax ging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden