Voordracht Samuel Alito ontlokt juichkreten bij Republikeinen

Samuel Alito staat bekend als een conservatief van de bovenste plank. Rechts is verheugd en maakt zich op voor een gevecht in de Senaat....

Jan Tromp

President Bush heeft alsnog gekozen voor het politieke gevecht dat hij eerder uit de weg wilde gaan. De 55-jarige Samuel Alito, zijn nieuwe kandidaat voor het Hooggerechtshof, geldt als een gewaarmerkte conservatief.

Alito heeft bijna dertig jaar ervaring in de Amerikaanse justitiële wereld, voornamelijk als federaal openbaar aanklager en als rechter in het Hof van Beroep in Philadelphia. ‘Zijn staat van dienst’, zei president Bush gisteren, ‘laat een bedachtzame rechter zien die de waarde van het recht zorgvuldig weegt en de wet toepast op een principiële wijze.’

Maar in progressieve kring werd de voordracht van Alito al meteen ‘zorgwekkend’ genoemd, vooral vanwege zijn standpunten over burgerrechten en abortusvrijheid. Zijn bijnaam onder juristen is ‘Scalito’. Het is een samentrekking van zijn eigen naam en die van rechter Antonin Scalia, die wordt beschouwd als het meest behoudende lid van het Hooggerechtshof.

In 2001 sprak Alito zich uit tegen een schoolreglement in Pennsylvania dat intimidatie van leerlingen vergaand verbood. Christelijke leerlingen eisten het recht op om homoseksuele klasgenoten op hun ‘zondigheid’ te wijzen en Alito was het met hen eens.

Alito heeft zijn naam als uitgesproken conservatief vooral te danken aan zijn opstelling in een abortuszaak die in 1991 door het Hof van Beroep in Philadelphia werd behandeld. Alito betrok het standpunt dat vrouwen die een abortus willen, verplicht zijn eerst met hun partner te overleggen.

In de zomer leek president Bush een harde strijd met de Senaat nog te willen omzeilen toen hij de gematigd conservatief John Roberts voordroeg, inmiddels opperrechter van het Hooggerechtshof. Dezelfde overweging gold vermoedelijk toen hij het onbeschreven blad Harriet Miers naar voren schoof.

Zijn achterban verlangde markantere keuzes en maakte de kandidatuur van Miers kapot. Donderdag gaf ze zich gewonnen.

De lobbyist inzake waarden en normen Gary Bauer zei zondag in The New York Times erop te rekenen dat Bush en de zijnen iets geleerd hebben: ‘Als je een gevecht aangaat, doe dat dan met je politieke tegenstanders en niet met je vrienden.’

Die verwachting werd gisteren al ingelost. Alito’s voordracht werd met gejuich begroet en rechts maakte zich op voor het gevecht in de Senaat over zijn benoeming.

‘Dit gevecht moet worden verwelkomd’, schreef Redstate. Org, een website van de Republikeinse basis. ‘Al te lang hebben we ons in beslag laten nemen door het vinden van de perfect onopvallende kandidaat.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden