Voordelige voornemens voor 2001

Te veel champagne, verloren met Monopoly en de loterijmiljoenen zijn weer eens naar een ander gegaan: dat wordt een flinke kater op Nieuwjaarsdag....

Stoppen met roken.

Wordt meestal gepropageerd om gezondheidsredenen, maar geld kan ook een aardige drijfveer zijn. Volgens het CBS gaven de 4,4 miljoen Nederlandse rokers vorig jaar zo'n zes miljard gulden uit aan hun liefhebberij. Dat is gemiddeld 1365 gulden per roker. Hou er mee op en je verdient acht dagen La Palma voor twee personen of een jaar elke maand een (extra) etentje buiten de deur.

Stoppen met drinken.

Schijnt om gezondheidsredenen weer niet aan te raden te zijn, maar van het geld dat je bespaart, kan je ook andere heel gezonde dingen doen. De tien miljoen Nederlanders die al dan niet regelmatig drinken, geven met elkaar jaarlijks 9,8 miljard gulden uit aan alcoholhoudende dranken. De forse drinker met de dure smaak zal moeiteloos twee of drie keer zoveel uitgeven als het gemiddelde van 980 gulden. Tel uit je winst.

Verzekeringen saneren.

Ook een miljardenspel, verzekeren. Voor alle schadeverzekeringen bij elkaar gaven we volgens het Verbond van Verzekeraars in 1999 30,9 miljard gulden premie uit, oftewel 1927 gulden per hoofd van de bevolking. Een gezinnetje met twee kinderen is goed voor gemiddeld bijna achtduizend gulden. Tien tegen één dat niet elke gulden daarvan even noodzakelijk is en tien tegen één dat er dubbele verzekeringen tussen zitten. Voorbeelden zijn de doorlopende reisverzekering die blijkbaar geen einde kan maken aan de gewoonte voor elke vakantie een tijdelijke reisverzekering af te sluiten, en de levensverzekering die de al lopende ongevallenverzekering overbodig maakt. Wie de puzzel van zijn verzekeringen oplost, bespaart geld.

Pensioen uiteenrafelen.

Nog abstracter dan de map verzekeringen is de map pensioen. Uitzoeken wordt echter een verplicht nummer door de nieuwe belastingwetgeving; iedereen die (extra) wil sparen voor zijn pensioen en de betaalde premies wil aftrekken moet kunnen aantonen dat hij met de huidige voorzieningen op zijn 65ste niet tot 70 procent van het laatstverdiende loon zal komen. Maar wie kent zijn 'huidige voorzieningen'? Zoek het uit en win belastingaftrek.

Gerust sparen.

Het nieuwe belastingplan zou beleggen sterk bevoordelen ten opzichte van sparen, omdat de vermogensrendementsheffing bij een hoger rendement niet toeneemt. Kom beleggen, roepen de beleggingsadviseurs dus, gemakshalve vergetend dat er in tegenstelling tot voorheen nu wel belasting wordt geheven op koerswinst. Terwijl juist sparen voordeliger wordt: moest er voorheen 37, 50 of 60 procent belasting betaald worden over de rente, nu is dat gedaald naar 30 procent over een rendement van 4 procent. Sparen wordt dus aantrekkelijker.

Gerust beleggen.

Neemt niet weg dat beleggen inderdaad hogere rendementen oplevert dan sparen. Correctie: de laatste tientallen jaren gemiddeld hogere rendementen heeft opgeleverd. Dat dit ook de volgende - tientallen - jaren weer het geval zal zijn is niet zeker. Wie het hogere rendement wil, moet dat hogere risico accepteren. Wie een aandeel wil dat in een jaar tijd kan verachtvoudigen in waarde, moet accepteren dat het een half jaar later 90 procent van zijn waarde kwijt kan zijn. Wie 30 miljoen wil winnen in een loterij, moet accepteren dat de kans daarop nul is.

Blije bank uitzoeken.

De meeste banken zijn helemaal niet blij met een gewone klant. Alleen een betaalrekening en daarnaast een spaarrekening met een bescheiden saldo: het loont de moeite niet voor instellingen die groot geld willen verdienen. Ze laten het merken ook: voor steeds meer diensten moet apart worden afgerekend en rekening-afschriften worden steeds schaarser. Customer Relationship Management heet de managementhype waar we een en ander aan te danken hebben: selecteer de winstgevende klanten en vertroetel ze. Jaag de rest weg. Dat wordt dus zoeken naar een andere bank voor wie niet veel aan zich laat verdienen.

Extra bankrekening openen.

Tip voor wie een blije bank gevonden heeft: open meteen twee betaalrekeningen. Eentje waarop het salaris binnenkomt en eentje voor de vaste lasten. Hevel maandelijks (automatisch) het noodzakelijke bedrag over en geef alleen dit rekeningnummer aan energiebedrijven, waterschappen, belastingdiensten en woningcorporaties. Op de andere rekening is precies te zien wat er over blijft voor het huishouden.

Wisselen van supermarkt.

De Consumentenbond en andere prijs- en kwaliteitvergelijkers publiceren vaak studies naar prijzen in supermarkten. Verschillen rond de 10 procent zijn geen uitzondering. Wie omrijdt, kan dus elke maand (ruim) honderd gulden besparen. Kun je na een jaar met twee personen acht dagen naar La Palma. Of gaan roken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden