Voordeel groensparen in gevaar

Het fiscale voordeel van het 'groene' sparen staat op de tocht. Rabo Groen Bank en Postbank Groen kunnen de miljarden guldens die eind vorig jaar bij duizenden spaarders zijn opgehaald niet tijdig uitzetten bij erkende groene projecten....

De banken lopen het risico op de vingers te worden getikt door Financiën, met als uiterste consequentie het verlies van de status van groenfonds. In dat geval zouden duizenden spaarders niet kunnen profiteren van de fiscale voordelen die hun bij het storten van hun geld in het vooruitzicht werden gesteld. Dat fiscale voordeel komt neer op 2,5 procent extra rendement.

Vorig jaar bestond er lang onzekerheid over de fiscale voordelen die beleggers in groene (milieuvriendelijke) projecten in de nieuwe belastingwet toebedeeld zouden krijgen. In het najaar kwam er echter een royale regeling uit de bus. Dat gold in het bijzonder voor vermogen dat al voor 1 januari 2001 groen zou zijn belegd.

Die overgangsregeling was voor de grote Nederlandse banken aanleiding om nog in het najaar op grote schaal fondsen te gaan werven voor hun 'groenbanken': de bankdochters die door Financiën als groenfonds zijn erkend. Die erkenning krijgen ze als ze voldoen aan de voorwaarde dat 70 procent van het beschikbare geld is uitgezet bij zogenoemde groene projecten. Dit zijn ondernemingen in bijvoorbeeld windturbines en biologische landbouw, die van het ministerie van VROM een zogenoemde groenverklaring hebben gekregen.

Als een groenfonds niet voldoet aan de norm van 70 procent kan de erkenning worden ingetrokken. Dan moeten degenen die inkomsten genieten uit het fonds - bijvoorbeeld spaarders die rente krijgen op het spaargeld dat ze in het fonds hebben gestort - de fiscale voordelen weer inleveren.

Die kans zit er in. In het laatste kwartaal van vorig jaar haalden de drie grootbanken (naast Rabo en Postbank ook ABN Amro) en de kleinere 'ideële' ASN Bank en Triodos Bank samen 2,25 miljard gulden op bij spaarders en beleggers. Dat bedrag moeten ze volgens de regels van de fiscus binnen drie maanden voor 70 procent uitzetten bij groene projecten.

Dat zal bij lange na niet lukken. De afgelopen drie jaren zette VROM telkens een groen stempel op projecten met totaal een waarde van ruim een miljard gulden. Niets wijst erop dat de komende maanden nu ineens een 'productie' van twee jaar zal worden gedraaid.

De banken hebben dit probleem gemeld bij de Belastingdienst. 'We zijn in gesprek', meldt L. Hans van de Rabo Groen Bank, die vorig jaar 1,4 miljard gulden ophaalde met de Rabo Groen Obligaties. De Rabobank wil langer de tijd om de gelden groen te kunnen uitzetten en ziet, als ze die tijd krijgt, geen probleem.

Financiën reageert echter zeer terughoudend. 'De staatssecretaris zal niet zomaar zeggen ''laat die drie maanden maar zitten''. De banken hebben er willens en wetens enorm veel werk van gemaakt om optimaal te profiteren van de overgangsregeling die vorig jaar is afgesproken. Daar zijn we niet van gecharmeerd.'

Volgens Financiën komt de handelwijze van de banken neer op de omgekeerde wereld. 'Normaal zorg je voor zekerheid voordat je klanten gaat benaderen. Die zekerheid was er nu niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden