Voorbijzwemmend meisje in bil knijpen: ontucht en geweld

Jeugdzedenzaken worden in het verborgene behandeld. Op de details die een rapport over groepsverkrachting voor het eerst aan het licht bracht, valt wel wat af te dingen....

De lezers hebben er niets meer over gelezen. Want de politie geeft nooit verdere toelichting op delicten door minderjarigen en eventuele rechtszaken worden achter gesloten deuren gevoerd. Geïnteresseerden waren overgeleverd aan kroegpraat en oncontroleerbare informatie op internet. Daar werden de daders al snel Marokkanen, de aanranding werd een verkrachting en de straffen zouden weer straffen-van-niks worden.

Er zijn nauwelijks zaken die zo tot de verbeelding spreken als jeugdzedenzaken. Tegelijk zijn er weinig delicten waarover zo weinig bekend is. Juist daarom is het vorige week bekend geworden onderzoek naar groepsverkrachtingen, van het Nederlands Studiecentrum voor Rechtshandhaving (NSCR) in Leiden, belangrijk. Al is maar de vraag of het een volledig beeld schetst.

Zo richt het onderzoek zich uitsluitend op daders, en dan nog 'het ernstigste topje van de ijsberg', jongens voor wie bij instituut FORA in Leiden persoonlijkheidsonderzoek was aangevraagd. Hun slachtoffers zijn meisjes die zich verzetten, soms probeerden te ontkomen, vaak werden vastgehouden terwijl ze werden misbruikt. Duidelijke zaken.

Uit politiegegevens leiden de onderzoekers af dat dit jaarlijks zo'n tweehonderd keer voorkomt. En dan hebben ze het ook nog over 'een fenomenaal dark number', onbekende gevallen, omdat juist slachtoffers van groepen geen aangifte durven doen.

Ze noemen het fenomeen 'een grote-stadsprobleem'. Een van die grote steden is Rotterdam, maar het beeld dat ze schetsen wijkt op sommige punten sterk af van de dagelijkse praktijk in die stad.

Zo is in het onderzoek tweederde van de daders van allochtone afkomst en is driekwart van de slachtoffers autochtoon. Mogelijk komt dit doordat het onderzoek loopt van 1993 tot 2001. Juist de laatste jaren melden advocaten, officieren van justitie en rechters in Rotterdam dat ook de slachtoffers steeds vaker allochtoon zijn.

In de laatste paar grote verkrachtingszaken in deelgemeente Delfshaven bijvoorbeeld waren vrijwel alle betrokkenen van Kaapverdiaanse, Antilliaanse en Turkse afkomst. Ook de slachtoffers. Dat valt te verwachten in wijken waar bijna geen autochtone kinderen meer wonen.

Die zaken verschilden in nog een belangrijk opzicht met de bevindingen van de Leidse onderzoekers: ze waren verre van duidelijk. In een recente zaak in Rotterdam-West hielden enkele slachtoffers vol dat ze vrijwillig in groepsverband jongens hadden gepijpt.

Ook na lang aandringen van rechercheurs - 'het is heel smerig wat ze met jullie hebben gedaan' - bleven ze daarbij. Desondanks rolden er veroordelingen uit, maar dan wel weer met lage straffen die de twijfels van de rechtbank onderstreepten. De politie had de zaak 'ongewoon schokkend' genoemd.

Uit strafdossiers van dergelijke zaken blijkt dat rechercheurs zich niet kunnen voorstellen dat meisjes van 13 of 14 dergelijke dingen uit vrije wil doen en dus uitgaan van dwang. Maar de vraag is of ze daarin gelijk hebben. In de discussie over die bewuste zaak werd vaak verwezen naar de MTV-cultuur van vrouwonvriendelijke clips. Jongens zouden zich daaraan spiegelen. Maar misschien meisjes ook wel. Daarnaar is nooit onderzoek gedaan.

Om even terug te komen op het begin: de hoofddader in het Schiedamse zwembadicident was niet Marokkaans, maar Turks. En de aanranding was echt geen verkrachting: het delict bestond eruit dat de jongen in de bil kneep van een voorbijzwemmend meisje.

Het vonnis was niet mals: 140 uur taakstraf, 40 uur verplichte training in omgaan met seksuele en agressieve gevoelens en een maand voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van twee jaar. In de bil knijpen, aldus de offcier van justitie ter zitting, is 'ontucht en geweld'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden