Voorbij de voedselcrisis

Ruim 850 miljoen mensen wereldwijd lijden honger. Hun vertwijfeling uitte zich onlangs in rellen en plunderingen in straatarme landen als Haïti, Bangladesh en Burkina Faso....

Intussen waarschuwden de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds voor rampspoed als gevolg van wat de voedselcrisis is gaan heten. De prijs van tarwe, maïs en rijst is de afgelopen twee jaar verdubbeld, die van olie zelfs verdrievoudigd. En deze combinatie van gestegen voedselprijzen met de almaar toenemende brandstof- en energiekosten kan volgens experts de economische progressie van de voorbije vijf tot tien jaar in vele uithoeken van de wereld teniet doen. Het kan leiden tot vergaande politieke instabiliteit en in sommige gevallen zelfs tot oorlogen.

Dat dichter bij huis, in de Europese Unie, ook honger wordt geleden, bleef in de doemberichtgeving nagenoeg onderbelicht. In Der Spiegel deze week een reportage uit Polen, waar een kwart van de schooljeugd in armoede opgroeit en vaak honger lijdt.

En het zijn volgens Der Spiegel niet alleen de Poolse gezinnen van alcoholisten of van werklozen die hun kinderen met knorrende magen naar school moeten sturen. Ook gezinnen met redelijk betaalde banen kunnen de dagelijkse levensbehoeften nauwelijks betalen.

Neem de ouders van Ania (8) in het stadje Chynów, die door de steeds duurdere levensmiddelen slechts brood en goedkope kaas voor hun dochter kunnen kopen. Pizza en hamburgers kent Ania niet, tomatensoep kan ze louter eten dankzij een ngo, die hulp verstrekt omdat honger leidt tot slechtere schoolprestaties, sociaal isolement en nog meer ellende.

Maar ook dat is natuurlijk symptoombestrijding voor het wereldwijde voedselprobleem. De invloedrijke Amerikaanse econoom Jefrrey D. Sachs, onder meer Speciaal Adviseur van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, biedt in Time een oplossing om de voedselcrisis definitief te kunnen beëindigen.

Allereerst moet er een internationaal fonds komen dat boeren helpt bij de aanschaf van meststof en hoge opbrengstzaden. Naar het voorbeeld van Malawi, waar dankzij zo’n fonds binnen twee jaar de oogst werd verdubbeld. Daarnaast moeten de VS en Europa direct een einde maken aan hun subsidies voor de omzetting van gewassen voor biobrandstoffen. ‘Het kan niet zo zijn dat het voedsel van de mensheid in de autotank wordt gegoten’, aldus Sachs in Time.

Ten slotte moeten de oogsten zo onafhankelijk mogelijk worden van de grillige klimaatomstandigheden. Neem iets simpels als een betaalbaar bassin voor het opvangen van regenwater. Voor een keuterboer kan dit het verschil betekenen tussen een goede oogst en hongersnood, en daarmee in feite ook het voorkomen van een wereldwijde ramp.

Iñaki Oñorbe Genovesi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.